Най-лошата авиационна катастрофа в света се случва, когато два Боинг

...
Най-лошата авиационна катастрофа в света се случва, когато два Боинг
Коментари Харесай

27 март 1977 г. - Случва се най-лошата авиационна катастрофа в света

Най-лошата авиационна злополука в света се случва, когато два Боинг 747 се сблъскват при мъгла на пистата в Тенерифе в Канарските острови. И двата самолета, цялостни с гориво, избухват в пламъци и убиват 583 души.

На 27 март 1977 година се реализира полет от Съединени американски щати до Лас Палмас, намиращ се на о. Гран Канария. На борда на самолета на Панам има 378 пасажери. Малко преди да се насочи за кацане в Лас Палмас, водачът на самолета получава разпореждане да кацне в Тенерифе. Причината за това е, че на Лас Палмас е избухнала бомба. По същата причина останалите полети за Лас Палмас също са пренасочени към Тенерифе. В резултат на това, летището е претрупано и обстановката мъчно се удържа под надзор. 

Положението на летището е овладяно след обяд и то още веднъж е отворено за полети. Самолетът на Панам е подготвен да отлети за Лас Палмас, като инструкциите, които екипажът получава са, да следва аероплан Боинг 747 на Ка Ел Ем. На борда му има 248 пасажера.

Самолетът на Панам би трябвало да излезе от излаз номер 3 и да изчака излитането на другия Боинг. Докато рулира по пистата обаче се спуска гъста мъгла, която пречи на самолетите освен да се виждат, само че и самите те да бъдат следени от контролната кула на летището. При тези метеорологични условия самолетът на Панам пропуща излаз № 3 и излиза на пистата от идващия излаз.

От своя страна водачът на другия Боинг взема решение, че първият го чака отвън пистата и стартира политане, тъкмо в пет часа и шест минути, без да е получил позволение. По това време самолетът на Панам е на същата писта.  В резултат на това, сега на излитането Боингът на Ке Ел Ем се блъска в този на Панам. Едва 61 души оцеляват от пасажерите на американския аероплан, починалите са 335. Всички пасажери на Ка Ел Ем намират гибелта си в конфликта. Така общият брой на жертвите е 583 души.

С това злокобно число злополуката в Тенерифе остава най-голямата до през днешния ден в историята на авиацията. По време на конфликта мъглата е толкоз гъста, че от контролната кула на летището, която е на 700 метра от мястото на злополуката, даже не виждат, че нещо се е случило.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР