Най-компетентен и най-симпатичен на германските избиратели е настоящият вицеканцлер и

...
Най-компетентен и най-симпатичен на германските избиратели е настоящият вицеканцлер и
Коментари Харесай

Преди изборите в Германия: Двама се карат, но третият не печели

Най-компетентен и най-симпатичен на немските гласоподаватели е актуалният вицеканцлер и финансов министър от Социалдемократическата партия Олаф Шолц.

Това демонстрират анкетите след втория ефирен дебат сред тримата претенденти за канцлерския пост. Канцлерът на Федералната република обаче не се избира директно и дебатът, излъчен нощес от двете публични малките екрани АРД и ЦДФ, остави открит въпроса кой ще завоюва парламентарните избори след две седмици.

Двама се карат, само че третият не печели - това е късият извод от диспута, доминиран от пререкания сред представителите на двете ръководещи сега партии - Армин Лашет, повдигнат от консервативния блок ХДС/ХСС, и социалдемократа Олаф Шолц. Две седмици преди изборите неговата партия води в допитванията с 25 % поддръжка, следвана от консерваторите с 22 %. Трети са Зелените със 17 %.

Това предопредели извънредно нападателния звук на Армин Лашет по време на диспута:

„ Ако моят финансов министър работи като Вас, щеше да има сериозен проблем “.

Критиката е поради няколко банкови абсурда и обвързваните с тях следствия на прокуратурата във финансовото министерство, ръководено от Олаф Шолц .

Социалдемократът се принуди да отговори изрично и на друга подигравка от лагера на консерваторите:

„ Който гласоподава за Шолц, ще получи Левицата като съдружен сътрудник - партия, която желае да извади Германия от НАТО и не поддържа евакуацията от Кабул ”, съобщи Лашет.

 Армин Лашет/ Снимка: ЕПА/БГНЕС

Така се стигна до единственото външнополитическо изявление по време на снощния дебат:

„ Който желае да ръководи Германия, би трябвало да поддържа трансатлатническото съдействие, да знае, че НАТО е поръчител за нашата сигурност и че Германия има отговорности към сътрудниците си. И би трябвало да е уверен в силата и суверенитета на Европейския съюз “, сподели Олаф Шолц.

И до момента в който Олаф Шолц и Армин Лашет си разменяха гневни обвинявания, Аналена Бербок , претендентът на Зелените за канцлерския пост, остана вярна на партийната линия за ускорена битка с климатичните промени. В това число за отвод от въгледобив още през 2030 година.

„ Спорът за вашата отиваща си огромна коалиция демонстрира образно за какво изоставаме толкоз трагично в битката против измененията в климата “. 

17 % поддръжка събират Зелените две седмици преди изборите за Бундестаг и за разлика от началото на акцията, когато за малко даже водеха в допитванията, в този момент към този момент е ясно, че претендентът им няма да е идващият канцлер на Германия. Но Зелените са най-сигурният участник в идващото съдружно държавно управление в Берлин. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР