Най-изявените македонски българи, които получават най-много заплахи, нямат българско гражданство,

...
Най-изявените македонски българи, които получават най-много заплахи, нямат българско гражданство,
Коментари Харесай

Християн Пендиков след българското гражданство: Получавам още повече заплахи

Най-изявените македонски българи, които получават най-вече закани, нямат българско поданство, а са подали документи преди доста години - това сподели в изявление за БНТ секретарят на закрития към този момент български културен клуб " Цар Борис Трети " в Охрид. Преди два дни Християн Пендиков получи българско поданство, като по думите му и до момента продължава да получава закани, само че станали още повече след формалното връчване на документите.

Пендиков още веднъж сподели, че македонските българи имат потребност от помощ. " Искаме да имаме равни права като останалите, които живеят в Северна Македония. Българите са измъчвани първо през държавните институции, като да вземем за пример полицията. Впоследствие техните фотоси се споделяли в разнообразни онлайн групи, в които ги наричали предатели и призовавали за принуждение, описа той и прибавя: " Направиха ни като черен демон в Македония ". 

Пендиков добави, че България е такава, каквато са очаквали: " Близка страна, която постоянно ни е пособия. Не знам за какво като приказваме истината, някои се наскърбява от това ".

Той добави, че българското поданство му давало успокоение за идното дело и остатъка на живота си ще се усеща спокоен като българин. 

Християн Пендиков стана жертва на побой в Охрид на 19 януари, а ден по-късно беше превозен с държавния аероплан " Фалкон " за лекуване в България. Беше признат във Военномедицинската академия, където беше опериран поради счупена челюст и се възстановяваше дълго. По време на делото против Илия Спасески стана ясно, че на апела да бъде извикана полиция обвиненият за побоя над Пендиков реагирал с думите " Не би трябвало за българин да викаш полиция, нито един да не остане! ". Защитата му обаче поддържа тезата, че нападението не било от ненавист.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР