Най-известното хапче в света за температура и болка уврежда непоправимо

...
Най-известното хапче в света за температура и болка уврежда непоправимо
Коментари Харесай

Тревожно разкритие: Най-известното хапче в света за температура и болка уврежда непоправимо черния дроб!

Най-известното хапче в света за температура и болежка поврежда непоправимо черния дроб! Това разобличаване направи съветският доктор Александър Мясников. То се отпуска без рецепта и доста от нас постоянно го одобряват. Парацетамолът!

Парацетамолът е преди всичко в света измежду аргументите за токсично (лекарствено) увреждане на черния дроб.

Това е най-популярният антипиретик и болкоуспокояващо в света. Но може да се приема само в лечебна доза, акцентира доктор Мясников.

Най-известното хапче в света

Изключително значимо е тъкмо да следвате инструкциите на лекаря, без да надвишавате оптимално допустимата доза. Както и да приемате препарата единствено по предписанието на доктор. Но, за жалост, доста хора си предписват банкет на антипиретици.

Максимално допустимата доза парацетамол за възрастни: 4 грама дневно.

Ако има рискови фактори: консумация на алкохол, композиция с други хепатотоксични медикаменти (например метотрексат за ревматоиден артрит), други чернодробни болести, тогава безвредната доза се понижава до три грама дневно на ден (т.е. можете да приемате най-много три таблетки от 1000 mg на ден) “, изяснява доктор Мясников.

При децата оптимално допустимата доза естествено е доста по-малка и се пресмята по тегло.

Бебета, деца и юноши могат да одобряват 10 до 15 mg/kg на всеки 4 до 6 часа, в случай че е належащо. Но не приемайте повече от пет пъти за интервал от 24 часа. Максималната дневна доза е 75 mg на kg телесно тегло на детето, поучава докторът.

Според статистиката смъртността в случаи на корист с парацетамол доближава 30%, а 50% от тези пациенти могат да бъдат избавени единствено с трансплантация на черен дроб – това е единственият им късмет да оцелеят, отбелязва специалистът.

Специалистът напомня още, че парацетамолът е включен като съществена дейна в доста други лекарства.

„ Следователно, в случай че човек приема две такива медикаменти, без поправяне на дозата, може да настъпи остро отравяне “, споделя още доктор Мясников.

 

Източник – Actualno.com

 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР