Най-известният представител на розовите птици е фламингото, макар че има

...
Най-известният представител на розовите птици е фламингото, макар че има
Коментари Харесай

Защо някои птици са розови?

Най-известният представител на розовите птици е фламингото, въпреки че има оранжеви или бели представители на този тип. Но чудили ли сте се на какво се дължи розовият цвят на перата при птиците? На храната!

Но в идната публикация ще разбираем за какво някои птици са розови!

Започваме с фламингото. Розовите птици фламинго живеят в тропическите и субтропични ширини, край солени езера и морски лагуни.

Те живеят до 50 години и населяват негостоприемни езера, в които водата е доста солена. Тоест, там съвсем няма други животни и никаква растителност.

Птиците фламинго се хранят с раци, планктон, червеи, ларви на инсекти и други богати на каротиноиди храни. Именно на този органически пигмент се дължи и характерният цвят на тези величествени птици. Най-силна централизация на този пигмент се намира във водораслите, които фламингото обожава.

Особена характерност на фламингото е здравият, солиден, закривен надолу клюн, благодарение на който филтрира храната от водата. В главната си част той е червен, а на върха черен. За разлика от множеството птици, преносимата част на клюна му не е долната, а горната.

Но някои птици фламинго са по-бледорозови от другите. Това се дължи на слънчевата светлина – т.е., птиците, които живеят на по-слънчеви места, не са с толкоз ослепителен цвят, тъй като слънцето кара яркия цвят да избледнее.

Важно е да се знае, че птиците фламинго не се раждат розови. Те имат сиво оперение първоначално, което се трансформира с течение на времето, според от диетата им.

Ензимите в черния дроб на фламингото разграждат каротиноидите до молекулите, които се всмукват от мазнини, намиращи се в перата и краката на фламингото.

Хората също ядат храни, съдържащи каротиноиди. Молекулите работят като антиоксиданти и се употребяват за производството на витамин А.

Примери за такива храни са морковите, динята. Само че хората не одобряват толкоз огромни количества, които да повлияят на цвета на кожата им.

Макар че птиците фламинго са най-ярките представители на розови птици, в действителност не са единствените. Има и розови гълъби. На сивите нормално не обръщаме внимание, само че в случай че по улиците и площадите се разхождат розови гълъби, сигурно ще им обърнете внимание.

Все отново розовите гълъби са по-скоро изключение от правилото. Тоест, в света са видяни едвам десетина от този тип. Последно са видени в Англия. Една от теориите е, че те по рождение са розови и са заплашен тип. Латинското им име е Nesoenas mayeri и могат да се видят нормално на Мавриций, дребен вулканичен остров край крайбрежията на Мадагаскар - на повече от 6000 благи от Лондон. Други птици с розови пера са някои типове папагали.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР