Най-известната коледна песен с една история, достойна за филм или

...
Най-известната коледна песен с една история, достойна за филм или
Коментари Харесай

Тиха нощ, свята нощ - една песен на близо 200 години

Най-известната коледна ария с една история, почтена за филм или книга. " Тиха нощ, свята нощ " ( " Holy night, silent night " на английски) в действителност в оригинал е " Stille Nacht, heilige Nacht ", тъй като тя идва от Австрия.

През 1831 година в Германия „ Тиха нощ, свята нощ... ” се появява по едно и също време в две песнопойки в Дрезден и Берлин, само че и в двете, вместо името на създателя пишело „ Авторите на текста и музиката са незнайни ”.

Най-голям интерес към нея показал обаче пруският крал Фридрих Вилхелм IV, които за първи път я чул през зимата на 1853 година. Той толкоз харесал коледната ария, че заповядал на придворния концертмайстор да откри нейния създател. Заповедта на краля обаче е изпълнена година по-късно, по една щастлива случайност.

Директорът на хора на град Залцбург, Австрия, който бил добър прочут на концертмайстора на пруския двор, се скарал на едно от момчетата Феликс Грубер, който съгласно него непрекъснато пеел неверно коледната ария. Но момчето дало отговор много самонадеяно и с горделивост: " У дома ние постоянно пеем " Тиха нощ " тъкмо по този метод. Моят татко по-добре от Вас знае по какъв начин е вярно да се пее. Нали в края на краищата той е написал тази ария ".


Оригиналният текст, написан собственоръчно от Йозеф Мор и единствено в един образец още през 1816 година Едва две години по-късно текстът е дописан с музика.

Изненаданият от тази вест шеф на хора отсрочил всички свои задължения и отпътувал за Халяйн, където живеело семейство Грубер. Там той се уверил, че 67-годишният Франц Грубер, локалният органист и началник на църковният хор, в действителност е тайнственият създател на музиката на „ Тиха нощ, свята нощ... ”, издирван по заповед на пруския крал. За създател на текста Грубер посочил собствен другар – свещеника Йозеф Мор.

“Това е историята по намирането на създателите. А каква е самата история на песента? ”

На 23 декември 1818 година Йозеф Мор с смут открива, че мишките са прегризали меха на органа в църквата „ Свети Николай ” в Оберндорф, градче на 20 км от Залцбург. Какво да прави? Нима може да има коледна литургия без музика! И тогава на църковния чиновник му хрумнала избавителната мисъл: " Трябва ни тържествена ария! "

На лист хартия, съвсем на крайник, той нахвърля няколко стиха и незабавно се насочва към прилежащото градче, където живеел органистът Грубер. Музикантът се съгласил да помогне на приятеля си и написал към стиховете мелодия, която трябвало да се извърши от двама солисти и хор в акомпанимент на китара.

“И по този начин „ Тиха нощ, свята нощ... ” е прозвучала за първи път на 24 декември 1818 година в църквата „ Свети Николай ” в Оберндорф. ”

Почти два века след основаването й, песента е издадена в над 277 версии и е преведена на 142 езика. Тя е песента, която вади от окопите враждуващите бойци в Първата международна война в. Версията на Бинг Кросби е третият най-продаван сингъл на всички времена. През 2011 година ЮНЕСКО разгласи " Тиха нощ, свята нощ " за част от нематериалното културно завещание.

А ето я в едно обичано модерно осъществяване:

Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР