Най-голямото предизвикателство е социалното напрежение заради цените, твърди пред "Сега"

...
Най-голямото предизвикателство е социалното напрежение заради цените, твърди пред "Сега"
Коментари Харесай

Недоволството от властта ще увеличи подкрепата за Възраждане

Най-голямото предизвикателство е общественото напрежение поради цените, твърди пред "Сега " политологът Димитър Ганев.
 
- Г-н Ганев, случва ли се в действителност смяна, каквато ръководещите настояват, че има?
 
- Всяка поява на нови хора несъмнено е обвързвана с нов жанр на държание. Но за смяна съгласно предизборните обещания е прекомерно рано да приказваме. Трябва да се регистрира, че от първия ден ръководещите бяха посрещнати от каскада от рецесии и надали смяната е допустима тъкмо както са си я представяли. Сред многото проблеми – здравни, геополитически и така нататък, бих откроил скока на цените, който занапред ще бъде тяхното огромно предизвикателство. А в случай че въпреки всичко се върнем на предизборните обещания, то дано си напомним, че смяната на първо време бе декларирана като “нулева корупция “. После понятийният уред бе леко променен към “нулева приемливост към корупцията “. В последна сметка се прицелиха в “съдебна промяна “ във връзка с Главна прокуратура. Притеснявам се обаче, че нулевата корупция е химера, а за основна правосъдната промяна е нужно конституционно болшинство, т.е. поддръжка от опозицията. Не мисля, че опозицията е подготвена да влезе в консенсус. Затова “промяната “ е изправена пред серия провокации.
 
- А неслучването на правосъдната промяна може ли да ликвидира обединението?
 
- Не. Вероятно в очите на множеството хора обединението наподобява много нежна, все едно ще се разпадне всеки момент…  Но тя няма да се разпадне. Ще я спояват не някакви триумфи, а един значителен детайл – никоя от четирите обединения не желае предварителни избори. Състоянието на Българска социалистическа партия е ясно, Демократична България си има проблеми – и двамата им водачи са в оставка, Политическа партия не е партия даже, господин Трифонов също няма интерес от повреждане на обединението. От друга страна, аз не виждам интерес и от страна на ГЕРБ и Движение за права и свободи за предварителен избор в този момент. Например белким ГЕРБ ще си усили гласовете? Би било много мъчно.
 
- Сбърка ли Политическа партия, че не стана партия?
 
- Според мен трябваше да я създадат незабавно. Когато си на върха на вълната, към теб се завъртат политическа сила, хора, възторг. След година и половина, когато на дневен ред ще дойдат локалните избори, публичният порив малко или доста ще е ерозирал. А за локалните избори е безусловно наложително да са партия. Местният избор е най-големият тест за Политическа партия дали ще се окаже дълготраен план. На първите си локални избори Национална движение „Симеон Втори" се показа надалеч от достижението през 2001 година и не се затвърди като витален план. Обратно, първите избори на ГЕРБ бяха локални, те им дадоха голяма опора да нападат централната власт.
 
- Скокът на цените ли е в действителност рецесията на рецесиите за хората сега?
 
- Да. Като че ли в последните няколко месеца коронавирус тематиката стартира да става фонова - 2 години минаха с нея, българите, колкото и жестоко да звучи, посвикнаха. А и разновидността Омикрон наподобява по-лек. Последните данни демонстрират, че казусът с цените е в пъти по-голям за обществото. Трябва да се има поради, че тази рецесия ще се задълбочава, тъй като тя не е нещо, което може да се реши от кабинета. Инфлацията е световна. Нито от едно от предходните български държавни управления няма виновност за нея, а актуалното не разполага с лостове за справяне. Струва ми се, че кабинетът се концентрира върху други проблеми, само че не трябва да подценява задаващото се обществено напрежение. Всяка власт започва с вяра, порив, ентусиазъм. Така е и с актуалната, само че те са тефлоново покрие, което високите цени елементарно може да изчегъртат. А и да не забравяме, че напролет най-вероятно мораториумът за тока и парното ще падне, което е причина за още по-голям скок.
 
- Цените в действителност галопират, в този смисъл вижда ли се към този момент отчаяние от ръководството?
 
- Общественото мнение е инерционен развой. Нещата не стават забележими незабавно. Последните данни, общо взето, демонстрират поддръжка на кабинета, която е много сходна с началото на първото държавно управление на Стефан Янев. Одобрението и неодобрението са почти към 40%. И да има разочаровани групи, а безспорно ги има, към момента не са придобили всеобщ темперамент, че да се виждат емпирично.
 
- А от разочарованието, което по този начин или другояче ще настъпи, ГЕРБ ли ще извлече изгода? Споменахте при започване на диалога, че тя мъчно ще разшири електоралното си въздействие...
 
- Очевидно тактиката на ГЕРБ е изчакване, разчита се на неуспеха на държавното управление. Но дали партията ще разшири електоралното си въздействие, зависи от възможните вътрешни промени. Ако тя наподобява по метода, по който изглеждаше през април, юли и ноември, няма по какъв начин да чакаме съществено възобновяване. При плавна ерозия на публичната поддръжка към ръководството немалка част от недоверието ще укрепи партията на негласуващите, а друга немалка част – ще прелее към “Възраждане “. “Възраждане “ имат капацитет да оберат немалка част от вота на неодобрение. Не споделям, че тя ще стане първа мощ, а че има капацитет да пораства повече, в сравнение с е в този момент.
 
В последна сметка това държавно управление, провидяно от хората по-скоро като ляво-либерално, световно, като инструмент на Вашингтон и впрочем тълкования, ще сътвори консервативна реакция. Част от нея ще припознае “Възраждане “. Всичко това е и огромната задача пред ГЕРБ – да направи по този начин, че да вземе от тази реакция. В този смисъл “Възраждане “ са им явен политически конкурент. Вероятно Борисов е усетил всичко това, тъй като, в случай че забелязвате, се ориентира към по-консервативна изразителност. На младежката конференция на ГЕРБ в Пампорово през декември той говореше за християнско семейство, национални устои, консерватизъм. Това е завой в идейната политика.
 
- Като приказваме за вътрешни промени в ГЕРБ, промяната май би била една-единствена – Борисов да се откаже от лидерския пост...
 
- Проблемът е много комплициран. Огромна част от електората на ГЕРБ гласоподава за самия Борисов. До огромна степен това е персонализирана партия. И в случай че, хипотетично, Борисов отстъпи на различен, 60-70% от електората им просто може да си замине. Но при всички случаи смяната на ГЕРБ минава през лица, послания, в случай че щете и идеологическа еднородност.
 
- Преди Коледа министърът на защитата Стефан Янев се открои с една независима проруска изява във Facebook, доказана след това от него като линия на държание. До през днешния ден няма пояснение за този неочакван ход, вашето какво е?
 
- Това несъмнено бе странна изява на персонална позиция. Но не трябва да има подозрение, че тя е известната в Българя. Трябва да се регистрира също, че Стефан Янев натрупа политически капитал като министър председател. Изявата му съгласно мен е сигнал, че този политически капитал може да бъде употребен в бъдеще. Не споделям, че ще прави партия, че приготвя президентския план и така нататък Но явно е линия, която се поддържа. Може да излезе нещо от нея, а може и да не излезе.
 
- А какво ще произлезе в ляво след “триумфалното “ преизбиране на Корнелия Нинова?
 
- Последните 20 години непрестанно се приказва за основаване на нов десен индивид. Но идващият нов ще е ляв. От една страна, изборният резултат на Българска социалистическа партия е пагубен. От друга, инфлацията, цените и идната обществена рецесия благоприятстват нов план точно в лявото. Като част от управлението  Българска социалистическа партия няма да може да отговори на обществените провокации и ще се задълбочи потребността от нещо ново. Доста хора загряват на това поле.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР