Най-голямата сделка в сферата на компютърните игри вероятно най-сетне ще

...
Най-голямата сделка в сферата на компютърните игри вероятно най-сетне ще
Коментари Харесай

Microsoft придобива гигант в гейминг индустрията за $69 милиарда

Най-голямата договорка в областта на компютърните игри евентуално най-накрая ще стане действителност. След като от Европейската комисия (ЕК) споделиха да на желанието на Microsoft да придобие гиганта в гейминг индустрията Activision Blizzard за $68,7 милиарда, оповестяват международните организации. 

Компанията за видеоигри е издател на световноизвестни франчайзи като Call of Duty и World of Warcraft

Припомняме, че през април, както Money.bg писа, английските регулатори блокираха същата договорка. Решението на Лондон удари тежко акциите на Activision Blizzard, които изгубиха към 12% от цената си. Обърнато в пазарна стойност, това са $8 милиарда. На този декор обаче президентът на Microsoft Брад Смит съобщи, че компанията не се отхвърля от придобиването и ще стачкува против регулаторното решение.
 Снимка 550551
Източник:

От Activision бяха още по-крайни. Изпълнителният шеф на компанията Боби Котик разгласи обществено:

" Ще преразгледаме проектите си за напредък във Англия. Глобалните иноватори - дребни или огромни, ще осъзнаят, че, макар всичката изразителност, Англия не е отворена за бизнес ".

Сегашното решение на Европейска комисия наподобява като добра вест за най-голямата договорка в света на игрите, само че то зависи от това дали Microsoft ще направи отстъпки за достъпа до облачни игри

Това е разрастващ се пазар, който разрешава на хората да играят видео игри на всяко устройство. По-конкретно, регулаторите изискват от Microsoft автоматизирано да дава лиценз за игри на Activision Blizzard на всяка конкурентна услуга за игри, основана в облака, като на процедура дава на потребителите правото да стриймват всяка игра, която към този момент са закупили, на всяко устройство и употребявайки всевъзможен вид операционна система.

" Ангажиментите, препоръчани от Microsoft, ще разрешат за първи път стрийминг на такива игри във всяка облачна услуга за стрийминг на игри, повишавайки конкуренцията и опциите за напредък ", заяви Маргрете Вестагер - изпълнителен вицепрезидент на Европейската комисия, отговарящ за политиката на конкуренцията. 
 Microsoft и Activision: Лондон блокира най-голямата договорка в света на игрите
Лондон блокира най-голямата договорка в света на игрите

Ударът на английския антимонополен орган се прави оценка на 8 милиарда $

В отчета си по отношение на решението Комисията открива, че Microsoft няма да има тласък да откаже да популяризира игрите на Activision на Sony, базирайки се на преимуществото четири към едно на пазарния дял на Sony PlayStation пред конзолата Xbox на Microsoft. Тоест, при положение, че Microsoft изтегли игрите на Activision от Playstation, написа в отчета, " Sony може да употребява своя размер - големия си азбучник с игри и пазарната си позиция, с цел да отблъсне всеки опит за намаляване на конкурентната си позиция. "

Съдбата на договорката към момента е неразбираема. Зависи дали регулаторът на Англия ще утвърди договорката.

Любопитно е, че е цената на мечтаната договорка почти равна на Брутният вътрешен продукт на България през 2019 година , или казано другояче - за непросветения наблюдаващ евентуално наподобява безумно да се дадат толкоз пари за компания, която прави игри за компютри и конзоли. Това обаче е едно напълно резонно бизнес решение.

От години геймингът носи повече пари от филмите, а единствено през 2021 година приходите на промишлеността бяха в размер на към $180 милиарда . Според някои сметки, това е повече от Холивуд и цялата музикална промишленост... взети дружно. Една от най-популярните игри в историята - Grand Theft Auto V, е донесла 3 пъти повече пари от най-касовия филм на всички времена - Avatar. За разлика от всички останали типове развлекателна промишленост, гейминг индустрията запази и даже ускори позициите си по време на пандемията.
 Бъфет купил акции на Activision Blizzard за $1 милиард преди договорката с Microsoft
Бъфет купил акции на Activision Blizzard за $1 милиард преди договорката с Microsoft

Оракула от Омаха, който е дълготраен другар с Бил Гейтс, си обезпечи солидна печалба
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР