Петролната и газова компания Chevron, която е най-голямата интегрирана енергийна

...
Петролната и газова компания Chevron, която е най-голямата интегрирана енергийна
Коментари Харесай

Най-голямата енергийна компания на САЩ продава активите си във Великобритания - след 55 години в страната

Петролната и газова компания Chevron, която е най-голямата интегрирана енергийна компания в Съединени американски щати, ще стартира продажба на останалите си петролни и газови активи във Англия. Тези активи намиращи се в Северно море, се правят оценка на към 1 милиарда $, написа Reuters, базирайки се на изказване на компанията и източник от бранша.

Chevron има бизнес във Великобритани от повече от 55 години . Събеседниците на организацията от промишлеността чакат продажбата на активите да стартира през юни.

Процесът се случва на фона на подготовката на Chevron за придобиването на конкурентната американска петролна и газова компания Hess - за 53 милиарда $ . За задачата Chevron ще би трябвало да продаде свои активи по целия свят за общо 15 до 20 милиарда $.

Планираната продажба е една от последните стъпки при последователното излизане на водещи в света петролни и газови компании, в това число Exxon Mobil, от западащия нефтоносен регион в Северно море. Добивът в английския шелф стартира през 70-те години на предишния век, само че в този момент към този момент интернационалните енергийни компании се насочват към нови петролни и газови активи в други райони в света.

От Chevron прецизират пред Reuters, че компанията ще продаде своя дял от 19,4% в петролно находище в западната част на Шетландските острови с рандеман от над 120 000 барела на ден, което се ръководи от BP. Chevron също по този начин желае да продаде дребните си дялове в петролния терминал Sullom Voe също на Шетландските острови и в тръбопроводните системи Ninian SIRGE, които са свързани със Sullom Voe.
 Chevron и Shell продават активите си в Индонезия
Две от най-големите в света енергийни компании продават активите си в Индонезия

Каква е цената на покупко-продажбите

Chevron публично разгласи договорката за придобиването на Hess в края на октомври предходната година. Сделката ще бъде платена в акции - съсобствениците на конкурентната компания ще получат по 1,025 акции на Chevron за всяка притежавана от тях акция. Като се вземе поради и дългът от 7 милиарда $, договорката ще доближи 60 милиарда $.

Най-ценни за Chevron са два актива на Hess - шистовото находище Бейкън в Северна Дакота и делът от 30% в петролното находище Стабрук в Гвиана. Ресурсите на последното се правят оценка на 11 милиарда барела нефтен еквивалент. Нефтът в латиноамериканската страна е открит преди по-малко от 10 години.

От Chevron в този момент прецизират, че двете компании в началото са възнамерявали да приключат договорката до 18 април 2024 година, само че по-късно са решили да отсрочат крайния период до 22 октомври.
 Време ли е да се купуват акциите на Chevron?
Време ли е да се купуват акциите на Chevron?

Акциите на Chevron паднаха със 17% през 2023 година, което ги прави най-зле представилите се до момента измежду половин дузина световни супер огромни петролни компании тази година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР