Най-голямата руска частна петролна компания Лукойл“ хвърля огромна икономическа и

...
Най-голямата руска частна петролна компания Лукойл“ хвърля огромна икономическа и
Коментари Харесай

Политико: Засега Лукойл“ владее България

Най-голямата съветска частна петролна компания „ Лукойл “ хвърля голяма икономическа и политическа сянка върху България. Но привилегированата енергийна компания е в заплаха, тъй като дерогацията от петролните наказания на Европейски Съюз, с която се употребява нейният български клон изтича в края на идната година.

Това ще постави завършек на неповторимата и доста печеливша активност на компанията и извънредно удобната ѝ позиция да доставя своята голяма рафинерия „ Нефтохим “ в черноморското пристанище Бургас със личен на ниска цена недопечен нефт.

Така стартира разбор на „ Политико “ за рафинерията в Росенец, оповестява Евронюз България.

Бъдещето на рафинерията " ще бъде история на крах ", сподели Виктор Катона, началник на за пазарна информация на компания Kpler.

Ако активността на рафинерията е застрашена, държавното управление е готово да я поеме,

" в случай че е належащо, съобщи министърът на защитата на България Тодор Тагарев пред изданието през юни. По думите му, " това е въпрос, който може да бъде решен. "

Засега „ Лукойл “ владее България

По данни на Кплер тя внася 3 млн. барела съветски нефт месечно, което прави България четвъртия по величина покупател на московски недопечен нефт в света след Индия, Китай и Турция. „ Нефтохим “, чиито внушителни комини се виждат от 10 км, обезпечава 80% от дизела и бензина за потребностите на България, което е една десета от Брутният вътрешен продукт на страната.

Рафинерията е " доста значима, тъй като тя е най-големият снабдител на работа и дава най-хубавите заплати " в района, сподели кметът на Бургас Димитър Николов.

Заедно с близкия терминал за импорт на нефт " Росенец ", в оборудванията работят 5000 души.

" За мен като кмет е значимо рафинерията да действа, тъй като тя е част от икономическата сигурност на града ", сподели той и добави, че затварянето ѝ би било " немислимо ".

Този стопански и енергиен отпечатък значи политическо въздействие. " В България има коалиция на „ Лукойл “, която се образува незабавно след началото на всеки парламент “, сподели Делян Добрев, ръководител на комисията по енергетика в Народното събрание, който управлява напъните за ограничение на въздействието на " Лукойл ". Той е внесъл 18 оферти през последната година за ограничение на въздействието на компанията, само че множеството от тях са останали без резултат.

" Лукойл " съумява да трансформира икономическия си отпечатък в огромен политически лост за въздействие ",

като финансира медии и партии, споделя Мартин Владимиров, специалист в Центъра за проучване на демокрацията. " Влиянието му върху българските политически и икономическия хайлайф е голямо. "

Това въздействие е " толкоз огромно ", частично тъй като " българската страна не е способна да се оправи с рецесията при вероятно ненадейно прекъсване на доставките на недопечен нефт от Русия ", споделя Илиян Василев, някогашен дипломат на България в Русия, който в този момент работи като анализатор.

„ В предишното „ Лукойл “ е разчитал на поддръжката на локалните проруски медии, както и на политици, на които оказва въздействие посредством локални медиатори като купувачи на горива на едро “, съобщи Василев.

В отговор на изказванията, основаната в Москва компания, уточни неотдавна оповестен от „ Политико “ материал, в който " отхвърля всевъзможни обвинявания в политическа ангажираност ".

Лобистки старания

Зависимостта на България от съветския недопечен нефт беше измежду аргументите страната да лобира за освобождение от глобите на Европейски Съюз против вноса на съветски нефт. Усилие, което бе подкрепено от целия политически набор, в това число от реформисткия министър-председател Кирил Петков.

Миналата година София получи единствената дерогация в Европейски Съюз за импорт на недопечен нефт по море, до момента в който няколко страни получиха позволение да продължат да купуват нефт по тръбопроводи за стеснен интервал от време. В договарянията с Европейски Съюз водещ беше финансовият министър Асен Василев, който заплаши че ще наложи несъгласие на пакета от петролни наказания, в случай че София не получи изключение.

Министерството на финансите отхвърля Василев да е лобирал от името на „ Лукойл “.

Министерството съобщи, че основната аргументация, употребена от Василев при обезпечаването на дерогация за България, е, че рафинерията е продавала гориво на Украйна. Преди това Петков съобщи пред Die Welt, че горивото, създадено в „ Нефтохим “ е било изпращано в Киев, като се твърди, че е доставяло повече от една трета от горивото на Украйна при започване на войната предходната година.

„ Лукойл “ съобщи пред „ Политико “, че е " интернационална частна компания, която няма държавен дял " и отхвърля да има " непрекъснати контракти за доставка на петролни артикули за Украйна ". Другият мотив беше, че

зависимостта на България от съветския недопечен нефт я прави стопански уязвима от ембаргото и че договорката ще понижи цените на горивата.

Министерството на финансите заяви, че цените на дребно на дизела са спаднали с повече от 20% през шестте месеца след началото на дерогацията, само че Владимиров означи, че сходни спадове са се случили и в други страни от Европейски Съюз, които не са употребили сходни изключения. Комисията не отговори на запитванията за коментар.

Няма " безусловно нито един мотив за това, че тази дерогация е за България ", защото тя не е довела до понижаване на цените на горивата за потребителите, сподели Добрев.

Рафинерията може да работи и без недопечен нефт от Москва, съгласно мозъчния концерн CSD.

Към разногласията се прибавя и фактът, че " Лукойл " и неговите дъщерни сдружения доставят гориво на съветската защита – Министерството на защитата, Черноморският флот и оръжейната индустрия, се показва в отчет на проверяващия орган Proekt, а нейният върховен изпълнителен шеф е бил подложен на наказания от страна на Обединеното кралство и Съединени американски щати.

Прекъсване на връзките

Но в този момент въздействието на Москва в България е застрашено. Въпреки че е исторически съдружник на Русия, София твърдо поддържа Украйна във войната – изпраща оръжия и муниции. Миналата година тя отхвърли настояванията на Кремъл да заплати газ в рубли, с което България стана първата страна от Европейски Съюз, която беше отрязана от съветския газ.

Миналия месец българските депутати гласоподаваха за преустановяване на съглашение, което дава на „ Лукойл “ надзор над терминала за импорт на недопечен нефт в Росенец. През януари държавното управление съобщи, че компанията ще би трябвало да стартира да заплаща локални налози за пръв път, като парите ще отиват във фонд за енергийна сигурност.

Но компанията не е платила нищо, откогато е наложена тази мярка, съгласно Добрев.

" Доколкото ни е известно, законодателството към момента не е влезнало в действие и не сме били осведомени от управляващите по отношение на размера на тази вноска ", декларират от „ Лукойл “ пред „ Политико “. Фирмата добави, че " постоянно е изпълнявала напълно своите отговорности " във връзка с пристанище Росенец " и не вижда учредения за прекратяването му ".

Проблемите на " Лукойл " евентуално ще набъбнат след приключването на дерогацията.

Добрев пресмята, че освобождението е довело до повишаване на облагите на „ Лукойл “ до 2 милиарда евро в България през последните 12 месеца, като данъчните доходи " са употребявани за финансиране на Путин ". Но в случай че София не успее да получи нова дерогация, позицията на „ Лукойл “ в България евентуално ще се свие.

" Те са тук, тъй като са се възползвали от огромни пропуски в ръководството и генерираха доста пари ", споделя Владимиров. " Не мисля, че „ Лукойл “ има тласък да да остане... тъй като към този момент няма да може да генерира тези големи облаги. "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР