Най-голямата пясъчна батерия в света ще топли цял град във

...
Най-голямата пясъчна батерия в света ще топли цял град във
Коментари Харесай

Най-голямата пясъчна батерия в света ще топли цял град във Финландия

Най-голямата пясъчна батерия в света ще топли цялостен град във Финландия. Тя може да резервира 100 мегаватчаса слънчева и вятърна сила, което ще разреши на локалните поданици да се освободят от петрола в градската си отоплителна мрежа и по този начин нездравословните въглеродни излъчвания да спаднат фрапантно – със 70%. Съоръжението за депозиране на сила в индустриални мащаби в Порнайнен, в южната част на скандинавската страна, ще е най-голямото в света досега.
“Вълнуващо е да изградиш система за депозиране на термална сила в огромен мащаб,
която по едно и също време ще служи като дружество за първично произвеждане за отоплителната мрежа на Порнайнен ”, споделя пред “Евронюз Франс ” Лиза Наскали, шеф по употребата на компанията “Полар найт енерджи ”. Именно тя е в основата на новаторския способ. “Това е значим стадий в широкомащабното потребление на технологията на пясъчните акумулатори във Финландия ”, прибавя Наскали.
Това е система за предпазване на топлота при висока температура,
която употребява пясък или сходни материали. Тя действа като “резервоар за топлота ” и има огромен потенциал, изключително за запазване на непотребната сила, създадена от слънчеви или вятърни централи. Отпада зависимостта от изкопаеми горива.

Системата от пясъчни акумулатори е нова – беше показана през юли 2022 година Тогава в репортаж Би Би Си разгласи, че първата пробна батерия е конфигурирана във Финландия, в град Канкаанпяа с население към 12  000 души. Тя бе обвързвана с топлофикационната мрежа и
се употребява за отопление на търговски сгради и частни домове
Когато е цялостна, батерията в Канкаанпяа може да съхранява към 8 мегаватчаса термална сила, като при нужда може да освобождава по 200 киловата през топлообменните тръби. Новата ѝ посестрима, която се построява в този момент, ще е доста по-мощна.

Концепцията бе показана в миг, когато Русия отряза доставките на газ за Финландия. Страната освен е част от Европейски Съюз, само че неотдавна се причисли към НАТО, което разгневи могъщия ѝ комшия. В този подтекст планът е добър образец по какъв начин обновяемата сила може да бъде употребена по нов метод. Създателите на технологията са младите инженери и бизнесмени Томи Еронен и Марку Илонен.

“Пясъкът навътре в силоза на електрическата централа “Ватаянкоски ” в Канкаанпяа може да съхранява топлота от към 500° по Целзий в продължение на месеци без значение от външните температури, които във Финландия през зимата са много ниски ”, споделят иноваторите.

“Идеята породи, откакто се запитахме
по какъв начин бихме се справили с енергийния проблем,
в случай че имахме свободата да си създадем общественост за нас самите – съобщи в изявление през 2018 година Марку Илонен. – Много бързо по-късно, изключително тук, в северните ширини, се сблъскахме с въпроса за съхраняването на силата, в случай че желаеме да я произвеждаме по допустимо най-чистия метод. ” Тогава двамата другари от деца, свързани от общата си пристрастеност към леката атлетика, почнали да разсъждават за пясъка като налично средство. То трябвало да може да резервира изобилието от сила, създавано в интервалите, когато слънцето грее или вятърът духа мощно. Да се откри метод да се складират тези обновяеми източници, е основният миг за пълноценното им потребление.

“Броят на дните с ледена завивка на езерото, където сме карали кънки като деца, е намалял фрапантно през последните няколко години. Климатичните промени се случват пред очите ни ”, изяснява Еронен мотивацията на младия екип.
Батериите от литий работят доста добре за характерни цели,
само че като се изключи че основават проблем за околната среда и са скъпи, те не могат да всмукват големи количества сила. Оказва се обаче, че песъчинките са учудващо ефикасни за предпазване на сила.  Пясъчната батерия в Порнайнен ще е към 10-12 пъти по-голяма от тази в електрическата централа “Ватаянкоски ”. Финландският стартъп е свързал пилотна апаратура и с отоплителната мрежа на град Тампере.

Структурата е прекомерно елементарна, изясняват от “Полар найт енерджи ”. Висока кула, сходна на силоз за зърно, е напълнена с пясък с ниско качество, който е отритнат от строителния отрасъл, и е обвързвана с непотребната топлота, генерирана от слънчевата и вятърната сила. Системата действа с помощта на развой, наименуван резистентно нагряване, при който топлината се поражда от триенето, когато електрически ток минава през материал, който не е суперпроводник.
Пясъкът може да складира топлина от към 500°
в продължение на доста дни, даже и месеци, което е скъп запас от евтина сила за зимата. В случай на потребност батерията освобождава горещия въздух и затопля водата в градската отоплителна мрежа. В Канкаанпяа от тази опция се възползват офиси, частни домове и даже градският басейн. “Ние би трябвало да знаем по какъв начин силата или топлината се придвижва навътре в контейнера, с цел да сме наясно във всеки миг с какво количество разполагаме и с каква скорост можем да зареждаме и разреждаме ”, изяснява Марку Илонен.

С цел да уточни логаритмите, с които работи,
финландският стартъп е подготвен да развие технологията за депозиране в Порнайнен.
След като бъде приключена и влезе в употреба, новата батерия ще бъде обвързвана с мрежата на финландската отоплителна компания, която обезпечава отоплението на градовете в целия район.

“Нашата компания се ориентира към произвеждане на сила, което зачита повече околната среда. Благодарение на пясъчната батерия ще можем доста да понижим силата, създадена посредством горене, и да отстраняваме доста потреблението на нефт ”, споделя Мико Паяанен, който е основен изпълнителен шеф на отоплителното дружество.

Проектът се вписва и в проектите на град Порнайнен за въглеродна индиферентност. Голяма част от неговите здания, измежду които и учебното заведение, кметството и библиотеката, се зареждат от градската отоплителна система. Пясъчната батерия ще разреши въглеродните излъчвания да бъдат понижени със 160 тона годишно.
И градът да се освободи от нафтата и пелетите, чието горене ще спадне с към 70%.
Капацитетът за депозиране на термална сила от батерията е еднакъв на месец разход на топлота през лятото и на седмица през зимата в Порнайнен. Не наподобява кой знае какъв брой доста, само че съгласно финландците напредъкът към чиста сила, даже и с дребни стъпки, си заслужава напъните.
Пясъчната батерия е висока 13 м и необятна 15 м
Изграждането и тестването ѝ ще продължат към 13 месеца и жителите на градчето ще могат да се топлят от нея през зимата на 2025 година

“Искахме да намерим материал, с който да можем да се снабдим на всички места по света ”, прецизира Марку Илонен. Но дали пясъкът е толкоз наличен, колкото си мислим? Той е необятно употребен в строителството и съгласно скорошно нидерландско проучване търсенето му ще нарасне с 45% през идващите 4 десетилетия.
Строителният пясък нормално се извлича от коритата на реките и езерата
и “пиратите на пясък ” форсират изгубването му от екосистемите на тези водни басейни. Дефицитът на материала в международен мащаб непрестанно подвига цените и поражда същинска война за доставки измежду огромните строителни компании.

Но за финландските инженери произходът на пясъка няма изключително значение. Техните акумулатори работят с нискокачествен пясък или всеки сходен материал с задоволително висока компактност в границите на избрани термодинамични параметри. Така че на процедура те не се конкурират със строителния отрасъл. В Порнайнен да вземем за пример “Полар найт енерджи ” разкрила резистентен материал в натрошен сапунен камък – непряк артикул от производството на камини от друга финландска компания. “За нас е от значително значение да изследваме и тестваме разнообразни материали, с цел да използваме подобаващите във връзка с свойствата, рентабилността и насърчаването на кръговата стопанска система ”, разкриват финландските иноватори. Тяхната цел е да разпространят своята технология по целия свят.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР