Най-голямата петролна компания в света - Saudi Aramco се присъединява

...
Най-голямата петролна компания в света - Saudi Aramco се присъединява
Коментари Харесай

Най-големият износител на петрол се включва в шистовата революция

Най-голямата петролна компания в света - Saudi Aramco се причислява към шистовата гражданска война с проекти да стартира рандеман на неконвенционален природен газ още този месец.

Газовите запаси на Саудитска Арабия от шисти и други различни доставки са " големи ", сподели Халид Ал Абдулкадер, общоприет управител на неконвенционалните запаси в Aramco.

Производството в басейна Северна Арабия на територията на кралството ще стартира до края на март и ще доближи задачата си до края на тази година.

Петролният колос сондира за неконвенционален газ в басейните на Южен Гауар и Джафура. Джафура се намира в източната част на Саудитска Арабия и е сходно по мярка с Йигъл Форд - второто най-голямо поле за шистов газ в Съединени американски щати, уточни Ал Абдулкадер.

" Това е изцяло правдоподобно. Въпросът е могат ли да създадат комерсиално предложение за това? ", сподели Робин Милс, изпълнителен шеф на основаната в Дубай консултантска компания Qamar Energy.

 Saudi Aramco готви вложения за $300 милиарда
Саудитски петролен колос възнамерява вложения за $300 милиарда

Парите ще бъдат вложени през идващите 10 години

Освобождаване на суровия нефт

Държавната Saudi Aramco възнамерява да похарчи 300 милиарда $ за планове през идващите 10 години, с цел да резервира свободния си индустриален потенциал за нефт и да усили търсенето и производството на стандартен и неконвенционален газ, разгласи през юли изпълнителният й шеф Амин Насер.

Всяко нарастване на доставките на газ от шисти и други труднодостъпни скали ще освободи суровият нефт, който Саудитска Арабия употребява в своите електроцентрали, което ще даде опция на страната да изнася петрола с по-голяма облага.

Полето Йигъл Форд в щата Тексас имаше ресурс от 642.8 милиарда куб. м шистов природен газ през 2016 година, съгласно данни от Съединени американски щати. Aramco възнамерява да удвои производството си на газ до 651.3 млн. куб. м на ден през идващото десетилетие. Саудитска Арабия е и най-големият производител в Организацията на страните експортьорки на нефт (ОПЕК).

Джафура се намира сред Гауар - най-голямото нефтено поле в света и Персийския залив, наоколо до центъра на саудитската енергийна промишленост. Тръбопроводните мрежи и други уреди, нужни на Aramco за производството на шистов газ в Джафура, са наоколо и тази съществуваща инфраструктура би трябвало да помогне за ускорение на развиването на басейна, плануват специалисти.

 Saudi Aramco подписа покупко-продажби за $4.5 милиарда
Най-голямата петролна компания подписа покупко-продажби за $4.5 милиарда

Това са първите стъпки към диверсификация на стопанската система

Сухи дупки

Държавният петролен колос възнамерява да развие целия басейн, употребявайки усъвършенствани технологии за понижаване на разноските за фракинг. Компанията ще се концентрира върху намаляването на разноските на " Джафурах ", преди да продължи с проектите си да създава газ там, съобщи Ал Абдулкадер.

Саудитска Арабия обичайно добива газ единствено като непряк артикул на суровия нефт. Тя стартира по-сериозно да добива газ малко след 2000 година, откакто петролът потъна под 10 $ за барел и безработицата се утежни.

Рияд предложения американските колоси Exxon Mobil, Chevron и други, с вярата да притегли 100 милиарда $ вложения. Много от тях се изтеглиха след години договаряния, а сухите дупки (липсата на рандеман, б.р.) принудиха европейските Total, Eni и Repsol да изоставен взаимните предприятия с Aramco.

Руската " Лукойл ", един от останалите сътрудници на Aramco в взаимните газови изследвания, възнамерява да напусне плана в пустинята " Празния квартал " откакто не откри стопански преференциални ресурси от гориво, сподели Гати Ал-Джебури, един от ръководителите на " Лукойл " за Близкия Изток.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР