Най-голямата организация у нас за разделно събиране и оползотворяване на

...
Най-голямата организация у нас за разделно събиране и оползотворяване на
Коментари Харесай

ЕКОПАК България отново пазарен лидер в разделното събиране и рециклиране на отпадъци от опаковки

Най-голямата организация у нас за разделно събиране и оползотворяване на боклуци от опаковки ЕКОПАК България остава пазарен водач в активността си с 41,5% дял. Това заяви изпълнителният шеф на организацията Тодор Бургуджиев на особено събитие през днешния ден, на което бе показан доклада на компанията за 2017 година.

1213 компании-членки на организацията са заявили, че през 2017 година са пуснали на българския пазар 157 085,08 т опаковки. Компанията е изпълнила и даже надхвърлила избраните цели като е събрала разделно и предала за преработване над 96 хиляди тона отпадъц, което се равнява на над 61,25% от заявените от производителите количества опаковки на българския пазар. Определената от Министерство на околната среда и водите цел е била 60%, разясни още Бургуджиев.

От събраните и предадени за наново оползотворяване над 96 хиляди тона боклуци от опаковки, близо 46 хиляди тона са били хартия, 21666,38 т - стъкло, 17159,92 т - пластмаса, 4725,54 т - метал и 6865,23 т - дървесина. Така, единствено за година резултатът за опазването на природата от активността на ЕКОПАК е:

Спасени от изсичане 594 406 дървета.

Спестени над 311 млн. кВтч електрическа енергия, 1 453 095 милиарда л питейна вода и 148 669 барела нефт.

Намаляване на размера на депонираните боклуци на градските депа с над 384 922 куб.м.

Единствената у нас организация за разделно събиране на боклуци, която обслужва система с три цветни контейнера – наследник, жълт и зелен е траяла да уголемява обсега си през 2017 година като е сключила контракти с 22 нови общини. Така, сега ЕКОПАК ръководи системите за разделно събиране на боклуци в 83 български общини с население от 2 570 688 поданици и по данни на Министерство на околната среда и водите обслужва 15 822 цветни контейнера. Планирано е поетапно увеличение на броя на контейнерите, с цел да бъдат обхванати още 200 000 души до 2019 година

42 камиона с интегрирана GPS система извозват другите типове боклуци от контейнерите на организацията. Системата следи в действително време графика и маршрута на камионите. “Екопак България ” работи с 24 рециклиращи предприятия в страната и с 19 сортиращи съоръжения, 15 от които - лични. Компанията обезпечава 250 работни места.

Съвсем скоро ще бъде дефинитивно написан новият пакет на Европейски Съюз " Къргова стопанска система ", в който най-големите провокации ще бъдат заложените още по-високи цели за събиране и оползотворяване на боклуци, уточни изпълнителният шеф на ЕКОПАК. Така да вземем за пример, една от ограниченията ще бъде цялостна възбрана за приложимост на 10 типа пластмасови произведения като принадлежности за хранене, чинии, чаши, сламки, клечки за уши, пръчки за балони. До 2030 година всички пластмасови опаковки би трябвало да станат рециклируеми или биоразградими, а страните ще бъдат задължени до 2025 година да реализират 90% събираемост на пластмасови боклуци.

„ Подготвяме се да посрещнем новите условия и още през септември тази година ще пуснем нова апаратура за подбиране на стойност 1,2 млн. лева

Освен по-големия си потенциал, тя ще може да сепарира автоматизирано пластмасовите боклуци, които ще бъдат неразрешени по новия пакет, а също и опаковки от алуминий ". Събирането и преправянето на алуминий ще бъде напълно нова цел, която занапред ще залегне в екозаконодателството в Европейски Съюз, откакто разбори посочили, че в последните години в Европа се следи внезапно увеличение на потреблението на питиета в кенове. Според пакета “Кръгова стопанска система ” задачата е до 2030 година страните-членки да събират и рециклират 85% от този тип опаковки „ Това на процедура значи всеки продаден кен да бъде събран разделно и рециклиран “, изясни Бургуджиев. Според него предложенията на Европейска комисия за понижаване на продажбата на пластмасови произведения за еднократна приложимост, замяната на пластмасата с рециклируеми или биоразградими материали и въвеждането на екодизайн в опаковките, биха довели до доста понижаване замърсяването на планетата.

„ За да въведем сполучливо кръговата стопанска система, е нужно да продължим провеждането на просветителни начинания, информационни и осведомителни акции измежду популацията, в учебните заведения и в партньорство с общините, “ разяснява Мариана Петкова, управител Комуникации в организацията. Тя илюстрира целенасочените старания на “Екопак България ” в тази посока с резултатите на най-популярните начинания на организацията. През 2017 година в самодейността „ Книги за боклук “ са взели участие над 10 000 души, събрани са 16 т пластмаса и са раздадени над 14 000 безвъзмездни книги. Кампанията „ Стара хартия за нова книга “ събра предходната година над 8 000 деца, които предадоха 43 т хартия и получиха над 9 500 детски книги. Пътуващото куклено шоу „ Нахрани ме! Ям разделно! “ организира своето турне из страната към този момент 4 години. То образова най-малките да събират боклуци разделно и към този момент над 6 000 деца са ревностни екозащитници. “Промяната на съзнанието и образуването на отговорно отношение на жителите да събират и изхвърлят разделно отпадъците е наша задача, тъй като по този начин освен ние ще реализираме поставените цели, само че и страната ни ще бъде по-чиста ”, разяснява госпожа Петкова.

 

 

 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР