Най-голямата онлайн модна търсачка в Европа GLAMI проучи последните потребителски

...
Най-голямата онлайн модна търсачка в Европа GLAMI проучи последните потребителски
Коментари Харесай

74% от българите са продължили да пазаруват модни артикули онлайн по време на извънредното положение

Най-голямата онлайн фешън търсачка в Европа GLAMI изследва последните потребителски настройки при онлайн извършването на покупки в България по време и след изключителното състояние, наложено в страната заради епидемията с COVID-19.

Модната платформа регистрира лек спад и смяна на закупените продукти по време на домашната изолираност, само че за сметка на това част от клиентите са нараснали бюджетите си за фешън артикули. След намаляване на ограниченията от GLAMI следят възвръщане на интереса на потребителите.

Продължава и наклонността клиентите да изместват извършването на покупки на мода от физически магазини в онлайн среда, като пандемията доста е засилила този развой.

„ Като фешън платформа, ние от GLAMI непрестанно следим и проучваме трендовете в сектора и потребителските настройки, с цел да предложим незабравимо потребителско прекарване, както и с цел да можем да предоставим скъпи рекомендации на нашите сътрудници - електронните магазини. Резултатите от последното ни изследване ясно демонстрират, че българите освен не са спрели да пазарят мода онлайн, само че и че този развой се ускорява от ден на ден. Това трансформира GLAMI в незаместим асистент при ориентацията на клиентите в морето от онлайн оферти, а и дава опция на самите магазини да доближат по-лесно до своите консуматори “, показа Антон Панджаров, Мениджър бизнес развиване, GLAMI.

През последните години се следи световна и местна наклонност за изместване на извършването на покупки онлайн. Това развиване е знaчително в стилния отрасъл и може би това е и повода 86% от интервюираните да са имали към този момент предходен опит с онлайн шопинга на фешън продукти.

12% от запитаните в изследването обаче показват, че пазарят мода онлайн за първи път, което пък удостоверява повишаването на интереса в тази сфера. Това проличава и от отговорите на 49% от клиентите, които възнамеряват да пазарят повече онлайн след изключителното състояние, защото са разкрили нови онлайн магазини, а и са се убедили в преимуществата на този тип извършване на покупки. Едва 6% са клиенти, които нямат самообладание да се завърнат към извършването на покупки в търговски обекти, след тяхното отваряне.

По време на изключителното състояние спадът на извършването на покупки на мода онлайн е бил относително дребен и къс като дълготрайност на фона на общия спад в някои други промишлености. 74% от запитаните са осъществили покупка в този интервал, като 46% са похарчили сума, сходна с тази от преди рецесията, а 16% са нараснали разноските си.

Въпреки, че едвам 15% от клиентите целеустремено са създали покупка за поддръжка на локалния бизнес, от GLAMI следят повишаване на интереса към закупуването на българска мода. Данните сочат растеж в това желание още преди рецесията с ковид. От онлайн търсачката регистрират обаче и преграда пред клиентите, защото те постоянно изпитват усложнение да открият къде и по какъв начин могат да купят родна мода онлайн.

Проучването е част от дълготраен проучвателен план на чешката онлайн фешън търсачка GLAMI за положението на стилната електронна търговия, основаващ се на непрестанно събиране на данни. Конкретното проучване е направено измежду 2520 консуматори на GLAMI.bg, на възраст от 16 до 60 години, в съответствие 80% дами към 20% мъже.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР