Най-голямата и най-мощна ракета, създавана някога, излетя от Тексас вчера,

...
Най-голямата и най-мощна ракета, създавана някога, излетя от Тексас вчера,
Коментари Харесай

До Марс и обратно - да, ама не съвсем


Най-голямата и най-мощна ракета, създавана в миналото, излетя от Тексас през вчерашния ден, 20 април, само че се взриви след минути в тестов полет, който основателите й, SpaceX, се надяват да бъде първата стъпка в човешкото пътешестване до Марс.

След анулирано изстрелване по-рано тази седмица заради проблем с херметизацията, 120-метровата ракетна система Starship излетя в 8.33 сутринта локално време в четвъртък. Ракетата набра скорост, само че по-късно стартира да се върти на избрана височина, преди да експлодира към четири минути откакто напусна земята.

Изглежда, че двете секции на ракетната система - бустерът и круизната част - не са могли да се разделят вярно след политане, което евентуално е предизвикало щета на галактическия транспортен съд. Не беше ясно незабавно дали ракетата е избухнала непринудено или е била задействана системата за преустановяване на полета - предпазител, който унищожава галактическия транспортен съд, с цел да го предотврати да се отклони прекомерно надалеч от курса.
 Илон Мъск и дарението му на акции на Tesla за щедрост
Щедрото подаяние на Илон Мъск

Колко е дарил за щедрост милиардерът

SpaceX преди този момент предизвести, че възможностите за триумф са ниски и че задачата на тестовия полет е да се съберат данни, без значение дали е реализирана цялостната задача. 

" Поздравления на екипа на SpaceX в това вълнуващо тестово изстрелване на Starship. Научих доста за идващото тестово пускане след няколко месеца ", написа Илон Мъск в Twitter.

Congrats team on an exciting test launch of Starship!

Learned a lot for next test launch in a few months.
— Elon Musk (@elonmusk)
Суборбиталният тест без екипаж бележи първото " изцяло подредено " тестване, при което круизната част Starship, която е проектирана да транспортира до 100 астронавти, е сложена на върха на ракетата-носител Super Heavy, чиито 33 мотора Raptor обезпечават големите нужна двигателна сила.
 Илон Мъск и Grimes имат ново име за щерка си
Как е новото име на дъщерята на Илон Мъск и Grimes

Първо я бяха кръстили Exa Dark Sideræl

Почти колкото три пътнически самолета, големият галактически транспортен съд е с 10 метра по-висок от ракетата Сатурн V, която изпрати хората на Луната през 1969 година

Както горният, по този начин и долният сегмент на системата са проектирани да се зареждат безвредно назад на Земята за меко кацане, тъй че да могат да бъдат употребявани наново. Мъск споделя, че повторното потребление на ракетите прави галактическите полети доста по-евтини от това, което НАСА може да предложи.

BREAKING: SpaceX Starship rocket explodes in midair after launching as the boosters failed to separate from the rocket.
— ABC News (@ABC)
За разлика от НАСА, която се пробва да избегне риска, SpaceX показва подготвеност да има детонация на тестови полети, като Мъск споделя, че частното начинание има изгода, с цел да се разбере какво и за какво се обърква. SpaceX има собствен личен космодрум, наименуван Starbase, в Мексиканския залив в Бока Чика, Тексас, с цел да изстрелва своите ракети. Няколко други Starship към този момент се създават за бъдещи проби.

Мъск споделя, че е създал Starship, тъй че хората в последна сметка да могат да станат космичен тип. За да направи това, той има намерение да стартира колонизацията на Марс, която съгласно него е нужна за опазване на човечеството при положение, че събитие, унищожаващо планетата, като нуклеарна война или астероиден удар, унищожи живота на Земята.
 Снимка 615176

SpaceX твърди, че Starship, който има потребен товароподемност до 150 тона, ще може да транспортира десетки хора при дълготрайни междупланетни полети. Вече има частно финансирано пътешестване за 11 души към Луната, планувано за тази година, макар че в момента изглежда нереалистично, както означават от Guardian. НАСА също по този начин подписа контракт със SpaceX за кацане на астронавти, в това число първата жена, на Луната незабавно след 2025 година като част от своята стратегия Artemis. Тази дата също се счита за прекомерно амбициозна.
 На кое място е Илон Мъск в класацията на най-богатите хора в света на Forbes за 2023 година
Кой детронира Илон Мъск от върха на класацията на най-богатите в света

Как наподобява топ 10 на милиардерите на Forbes

Компанията разгласи по-дългосрочни проекти да употребява галактическия транспортен съд като совалка за търговски пътувания на Земята, обещавайки пътувания от Лондон до Токио за по-малко от час. Междувременно от Bloomberg означават, че поради вчерашния несполучлив тестови полет, Мъск е изгубил цели 12.6 милиарда $. 
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР