Най-голямата и известна криптовалута в света - биткойн, загуби огромна

...
Най-голямата и известна криптовалута в света - биткойн, загуби огромна
Коментари Харесай

Биткойнът се срина! Ще продължи ли да пада?

Най-голямата и известна криптовалута в света - биткойн, загуби голяма част от цената си и надлежно капитализацията си. От повече от две седмици криптовалутата се обезценява с бързи темпове, а през днешния ден цената ѝ падна под $30 000. До края на деня цената се стабилизира с към 6% нагоре, само че до към $32 000. Пазарната капитализация на биткойна сега е $614,456,837,000.

Последно биткойнът се е търгувал на толкоз ниска цена през юли предходната година. Спрямо пикът на криптовалутата от ноември 2021 година, днешнитя спад е в размер на 55%.

Биткойнът доближи цена от $29 764 по време на търговията в Азия, преди да се възвърне отчасти от загубите. Минути преди 9:30 ч. българско криптовалутата тя се разменяше за $32 321, което е спад от 3,3% за последните 24 часа, демонстрират данните на CoinDesk.

" Виждаме срив на занимателен каданс, частично тъй като най-вече дълготрайните притежатели продават ", разяснява пред Bloomberg Джош Лим от нюйоркската брокерска къща Genesis Global Trading пред Bloomberg.

На фона на падащата цена на биткойна се ускориха разпродажбите в криптосектора. Експертите на пазара показват, че това свива ликвидността и кара вложителите да обръщат тил на по-рисковите активи. Повлечени от разпродажбата и дословното обекървяване на пазара, по-малките криптовалути, както и основаните от най-известните приложения за търговия с криптовалута, също се сринаха фрапантно.

Поевтиняването на криптовалутата идва се случва и по време на усилените диалози и планове за регулации в Европа и Съединени американски щати.

Един от главните регулации, които се приготвят и се дефинират като " game changer " за цялата промишленост, е част от готвения пакет цифрово финансиране - регламентът на пазарите на криптоактиви (MiCA). Документът, трябваше да бъде гласуван чак през 2024, само че поради, че търговията с криптовалути стана главен способ за заобикаляне на глобите към Русия, се чака да бъде признат до месеци. Така на процедура ще бъдат възприети регулации, които ще бъдат наложителни за целия Европейски съюз.

Обезценяването на криптопазарите се случват и на фонда на срутва на фондовите пазари. Технологичният показател Nasdaq падна с 1,5% предходната седмица и загуби 22%, поради вероятността от непрекъсната инфлация. Тя принуди Федералния запас на Съединени американски щати (ФЕД) да увеличи лихвите макар забавянето на растежа.

Ситуацията с Ethereum не е по-различна. Втората по капитализация криптовалута се е сринала с близо една четвърт от цената си за 1 месец и доближава $2421.

Прогнози и упования

Големият спад на биткойн е единствено едно от сериозните напомняния към вложителите, че крипто активите идват с спомагателен риск и волатилност, изключително във времена на икономическа и политическа неустановеност, в каквито се намираме.

„ Биткойн се срина под някои основни механически равнища, до момента в който ликвидация на Уолстрийт продължава. Мнозина, които влязоха предходната година, в този момент губят пари от вложенията си “, написа в пазарен разбор Едуард Моя, старши пазарен анализатор в борсовата брокерска компания Oanda. „ Ако цената на биткойнът падне още по 30 000 $, това може да се окаже спусък за стремително утежняване на пазара, изключително в случай че няколко огромни вложители продадат активите си ", разяснява още специалистът.

Новото ниско равнище на биткойн не е изненада за други специалисти. Сред тях е Уенди О, която през април предвижда, че биткойн ще доближи 33 000 $ някъде преди юли, въз основа на нейните механически ценови графики.

Дори и с огромните спадове, Уенди О към момента не чертае краха на биткойна в дълготраен проект.

Както всички криптовалути, Ethereum има наклонност да следва образеца на Bitcoin. Ако цената на биткойн пада, ethereum евентуално също пада. Но ethereum изпитва усложнения и с предстоящото солидно надграждане на софтуера си.

През идващите няколко месеца Ethereum възнамерява да премине от proof-of-work (PoW) към proof-of-stake (PoS), прочут също като „ The Merge “. Това е грандиозна смяна, тъй като ще промени метода, по който се подреждат транзакциите в Ethereum, което ще го направи по-ефективни и устойчиви за потребление.

Разработчикът на Ethereum Тим Бейко неотдавна разкри, че „ сливането “ няма да се случи през юни, както се предвиждаше по-рано, макар че е несъмнено да се случи някъде преди края на 2022 година „ Все още няма точна дата, само че несъмнено сме в последната глава на PoW на ethereum “, туитира Бейко на 11 април.

Това, дружно с няколко други макроикономически фактора, доведоха до несигурно начало на годината за Ethereum, който през януари падна под $2200 – най-ниската цена на Ethereum беше от юли 2021 година В началото на тази седмица Ethereum се доближава до дъното си от януари.

Какво би трябвало да знаят вложителите за криптовалутата

Цените на криптовалутите са извънредно неуверени и нестабилни, в стопанската система това се назовава волативност. Това значи, че е също толкоз евентуално да паднат, колкото и да се изкачат, а специалистите споделят, че това е нещо, с което крипто вложителите ще би трябвало да продължат да се оправят.

" Докато инвестирате единствено това, което сте подготвени да загубите и имате дълготрайна капиталова тактика, не би трябвало да има причина за безпокойствие по отношение на скорошните спадове на биткойн и етериум ", споделят още познавачи на пазарите.

Повечето финансови специалисти предлагат да инвестирате по-малко от 5% от общото си портфолио в криптовалута. Сред основните правила стои и това да се дава приоритет на други аспекти от капиталовото портфолио, преди да се избере криптовалутата - спестяванията за незабавни случаи, вложение на пари в сметка за пенсиониране или погашение на дълг с висока рента.

" Ако ви се коства, че крипто пазарът работи от ден на ден като фондовия пазар в последно време, това е тъй като е по този начин. Увеличеното институционално приемане на криптовалутата направи неговия пазар по-преплетен с фондовия пазар, който от своя страна беше значително повлиян от войната в Украйна, възходящата инфлация и стягането на паричната политика на Фед. В кратковременен проект тези макроикономически фактори сътвориха прочут звук и спомагателна волатилност на крипто и фондовите пазари, само че това е всекидневно по време на неустановеност ", настояват американски специалисти.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР