Най-голямата банка в Русия се изтегля от европейския пазар. Сбербанк

...
Най-голямата банка в Русия се изтегля от европейския пазар. Сбербанк
Коментари Харесай

Най-голямата руска банка се изтегля от Европа

Най-голямата банка в Русия се изтегля от европейския пазар. " Сбербанк " разгласи, че напуща, до момента в който подразделенията ѝ губят средства, а клиентите теглят парите си.

Банката заяви, че към този момент не може да дава ликвидност на европейските си подразделения, само че и че капиталът ѝ качеството на активите ѝ са задоволителни, с цел да се вършат заплащания на всички инвеститори.

Не се прецизира по какъв начин ще стане изтеглянето от Европа - посредством непринуден отвод от лиценз и фалит или продажба на активи.

Вчера Европейската централна банка подреди на " Сбербанк " да затвори европейски подразделения поради всеобщото изтегляне на депозити в Австрия, Словения и Хърватия, откогато Русия нахлу в Украйна.

Към 2021 година " Сбербанк " има активи в осем страни: Австрия, Германия, Чехия, Босна, Хърватия, Унгария, Сърбия и Словения. Преди изострянето на геополитическата обстановка бе разгласен проект за продажба на част от активите си в Европа в размер 7.3 милиарда евро. Съдбата на този проект остана незнайна, написа " Дневник ".

" Сбербанк " също по този начин твърди, че има риск за сигурността на чиновници и клонове из Европа.

По-рано правозащитници оповестиха, че " Сбербанк " е почнала да блокира карти на руснаци, създали дарения в украински фондове, с искане да " пояснят нуждата да се организира интервенцията ".

Не се визира швейцарското поделение на банката.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР