Най-голямата българска частна газоразпределителна компания "Овергаз" и американската "Екселерейт Енерджи"

...
Най-голямата българска частна газоразпределителна компания "Овергаз" и американската "Екселерейт Енерджи"
Коментари Харесай

Овергаз договори с американци да доставя по 1 млрд. куб. м втечнен газ за 10 години

Най-голямата българска частна газоразпределителна компания "Овергаз " и американската "Екселерейт Енерджи " са подписали предходната седмица в София меморандум за съгласие, обвързван с продажбата на газ на планувания терминал за регазификация на полутечен газ край албанското пристанище Вльора, оповестиха двете компании.

Доставката ще е над 1 милиарда куб. м полутечен газ в продължение на 10 години.

В средата на май "Овергаз " подписа в Тирана с албанският газов оператор "Албгаз " меморандум за съдействие по планове за диверсификация на газовите доставки в района. Още тогава "Овергаз " разгласи желанието си да се включи в плана за промяна на албанска термална електроцентрала край Вльора в терминал за полутечен газ. Споразумение за предпроектно изследване на тази опция бе подписано при започване на предходната година сред албанското държавно управление и "ЕксънМобил " и "Екселерейт Енерджи ". Очакванията са и за американски вложения в плана.
Проектът на "Екселерейт " за терминал във Вльора ще помогне за диверсификацията на синьото гориво освен за България, само че и за прилежащи страни в района. Терминалът във Вльора ще се свърже с Трансадриатическия газопровод посредством газопровода Вльора-Фиер.
„ За доста страни в южния кулоар на Европа гъвкавият достъп до ВПГ е жизненоважен за енергийната им сигурност. Проекти като Терминала за полутечен газ във Вльора са отговор на незабавните енергийни потребности на България и други балкански и европейски страни, свързани посредством Южния газов кулоар ", съобщи Оливър Симпсън, вицепрезидент „ Търговия “ на "Екселерейт ".
По думите му съглашението с "Овергаз " е "първото от поредност, които ще дадат решение за неналичието на диверсифицирани доставки в района. “
Изпълнителният шеф на "Овергаз " Светослав Иванов дефинира подписването на това съглашение като "феноменален образец за напредъка по пътя към енергийна диверсификация и енергийна сигурност в Европа и по-специално на Балканите “.

"Доволни сме, че започваме работа с водеща компания в промишлеността като "Екселерейт ", акцентира той.

"Екселерейт " дава интегрирани LNG услуги от регазификация на втечнения газ на плаващи терминали до създаване на инфраструктура за доставка на горивото. Компанията има представителства в Абу Даби, Антверпен, Бостън, Буенос Айрес, Чатограм, Дака, Доха, Дубай, Хошимин, Манила, Рио де Жанейро, Сингапур и Вашингтон.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР