Най-голямата автентична българска сватба ще бъде вдигната тази неделя сред

...
Най-голямата автентична българска сватба ще бъде вдигната тази неделя сред
Коментари Харесай

Вдигат най-голямата българска сватба край Арбанаси през уикенда

Най-голямата достоверна българска женитба ще бъде вдигната тази неделя измежду природата край архитектурния резерват Арбанаси, намиращ се единствено на 3 километра от Велико Търново. Венчавката ще бъде кулминационна точка на Националния фолклорен събор „ Болярска среща ”, който стартира през днешния ден и ще продължи до 23 юли. Достъпът е напълно безвъзмезден, а откриването е в 18,00 ч. през днешния ден край конната база до с. Арбанаси. Самата венчавка ще бъде в неделя от 14,30 ч.

4500 посетители чакат уредниците от съдружие „ Лудогорие ”, подкрепени от Община Велико Търново и от кмета на старопрестолния град Даниел Панов. Сватбата ще премине при спазването на всички обреди и традиции, присъщи за Северняшката област, а младоженците Георги Георгиев и Ива Янчева, дружно с техните персонални посетители, ще са пременени в достоверни носии от XIX век.

200 танцови състава, в това число най-големите имена измежду музикантите във фолклорния род, ще се показват на сцената в центъра на Арбанаси. На трапезата за гостите на сватбата ще бъдат сервирани фасул по хайдушки, приготвен в най-голямата тава на Балканите, както и други български ястия. Нестинарски танци, национални игри и състезания за най-гиздава мома и за детска рисунка на тематика „ Моят роден край ” ще бележат огромното събитие.

Организаторите и младоженците ще опитат да подобрят върха на Гинес за най-дълга женитба, подложен по време националния събор „ Лудогорие ” през 2015 година Тогава празничната софра е достигнала 900 метра. На поляните край Арбанаси общата дължина на месалите, върху които ще бъде разпъната софрата, ще доближи 1500 метра.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР