Най-големият вятърен парк в България ВяЕЦ Свети Никола“ спести благодарение

...
Най-големият вятърен парк в България ВяЕЦ Свети Никола“ спести благодарение
Коментари Харесай

Най-големият вятърен парк в България ВяЕЦ „Свети Никола“ спести на България близо 2,6 млн. тона въглеродни емисии за 10 години работа

Най-големият вятърен парк в България ВяЕЦ „ Свети Никола “ спести с помощта на своята работа близо 2,6 млн. тона въглеродни излъчвания. Постигнатият резултат се равнява на резултата от усвояването на Следствен отдел към окръжна прокуратура 2 от 2,2 млн. дървета в продължение на 70 години, както и на спестяването на въглеродно замърсяване от изгарянето на 1,2 милиарда литра дизел при придвижването на коли.

В същото време вятърният парк създаде за българските консуматори 3,2 млн. МВтч. чиста и надеждна електрическа енергия. През март ВяЕЦ „ Свети Никола “ означи 10 години от влизането си в комерсиална употреба. Паркът, който е най-големият в България, има конфигурирана мощ 156 МВт.

Той работи с 52 вятърни турбини, всяка от които е с мощ 3 МВт. ВяЕЦ „ Свети Никола “ е ситуиран край Каварна и обезпечава към 22% от общо конфигурираните вятърни мощности в България, като в същото време способства за това България да извърши условията на Европейски Съюз за каузи на ВЕИ в общия ни енергиен микс. ВяЕЦ „ Свети Никола “ е благосъстоятелност на „ ЕЙ И Европейски Съюз Гео Енерджи “ и е един от двата енергийни плана в България на международния софтуерен водач и максимален вложител в българската енергетика за последните над 30 години - AES. Инвестицията в плана за ВяЕЦ „ Свети Никола “ възлиза на 540 млн. лв., обезпечени като капитал от корпорация AES и финансиране от Европейската Банка за Възстановяване и Развитие и Международната Финансова Корпорация, която е част от Световната Банка. ВяЕЦ „ Св. Никола “ е гръбнакът на основаната Интегрирана система за ранно предизвестие за отбрана на птиците, която е съобразена с европейските условия за запазване на дивите птици.

Интегрираната система минимизира риска от конфликт на птици с въртящите се елементи на вятърните генератори, посредством прекъсване на единични групи турбини или целият вятърен парк и извършва мониторингова стратегия през рисковите интервали за типовете с консервационна значителност. Системата сплотява както информация от няколко радарни системи, по този начин и директния мониторинг на експерти орнитолози на място, които всекидневно следят птиците в региона, правят оценка евентуалните опасности и при нужда издават заповеди за прекъсване на турбини. Въпреки внушителните си размери – 105 метра височина и 90 метра диаметър на перката, при съществуване на прелитащи птици, всеки от ветроенергийните генератори може да спре, с цел да пропусне пернатите.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР