Най-големият скок в сферата на потребителските технологии от iPhone насам

...
Най-големият скок в сферата на потребителските технологии от iPhone насам
Коментари Харесай

Apple срещу Sony: Война във виртуалната реалност

Най-големият скок в областта на потребителските технологии от iPhone насам или злополука за милиарди долари - към момента не е ясно какво съставляват очилата/шлемовете за виртуална, добавена и смесена действителност. Две неща обаче са сигурни - Apple Vision Pro идва след броени седмици най-малко в Съединени американски щати и скоро след дебюта си ще би трябвало да се бори с обещаващ съперник от Sony. Това са две от огромните вести от ревюто за потребителска електроника CES.

Фаворитът

Представеният през юни 2023 година " тримерен компютър " Apple Vision Pro ще се появи в магазините на компанията в Съединени американски щати на 2 февруари на много сериозната цена от 3499 $. Той ще е с 256GB вградена памет, като на CES Apple подчертаха, че шлемът е усъвършенстван и за хора, които нямат съвършено зрение и на двете очи.

Vision Pro се отличава от множеството VR/AR/XR оферти досега с това, че залага в голяма степен на жестов надзор и следене на ириса и също така батерията е отделена от шлема и по този начин той става по-удобен за носене. С помощта на вградените камери и микроекраните с висока резолюция, потребителят " вижда " пространството към себе си, само че с добавени разнообразни виртуални детайли - да вземем за пример, можете да гледате филм на виртуален екран на стената против себе си или продуктите в магазина да имат интерактивни " етикети ".

Vision Pro ще има и лична екосистема от приложения. Някои от най-важните сигурно към този момент са в разработка.
 Снимка 622058
Източник: Apple

Както отбелязва Би Би Си, маркетинговата акция на Apple към този момент стартира да набира скорост, като упоритостите ѝ са сравними с тези от старта на iPhone през 2007 година Ако Vision Pro успее на пазара, ще сътвори напълно нова продуктова категория с мултимилиарден капацитет. За Apple това е значимо, защото последният кардинално нов за компанията артикул датира от 2015 година - Apple Watch.

Не липсват обаче и проблеми - още през предходната година беше ясно, че първата генерация ще е скъпа и сложна за произвеждане, като съгласно FT компанията е коригирала прогнозата си и, вместо 1 млн., чака 400 000 продадени устройства през 2024 година

За момента не се знае по кое време Apple Vision Pro ще се появи на други пазари.

Конкурентът

Докато Apple се приготвят за дебюта на своя " тримерен компютър ", от Sony се готвят да го засенчат със своята " Система за основаване на пространствено наличие " (Spatial Content Creation System). Тя е с по-професионална устременост и разрешава на потребителите да преглеждат и редактират триизмерни модели - едно от предстоящите приложения на първата (скъпа за редовия потребител) генерация Vision Pro
 Снимка 648698
Източник: Sony

Шлемът е задвижен от платформата Snapdragon XR2 Plus Gen 2 и има два 4K OLED микродисплея, на които се комбинират виртуално наличие и действително такова, снимано от 6 камери. Той има и два контролера - пръстен за манипулиране на триизмерните обекти и показалка, която пасва в ръката.

Sony си партнират със Siemens и в новото устройство е интегрирана поддръжка за профилирания програмен продукт NX Immersive Designer, употребен в индустриалния дизайн и създаването на разнообразни артикули. Японският колос ще работи и с разработчици в индустриалната и развлекателната сфера.

Шлемът на Sony се чака по-късно през тази година, като цена не е оповестена.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР