Най-големият производител на цимент в Индия, компаниятя UltraTech Cement, започна

...
Най-големият производител на цимент в Индия, компаниятя UltraTech Cement, започна
Коментари Харесай

Индия плати по необичаен начин за голяма доставка руски въглища

Най-големият производител на цимент в Индия, компаниятя UltraTech Cement, стартира да заплаща доставките на съветски въглища в китайски юани, написа Ройтерс, базирайки се на митническа документи.

UltraTech закупи от съветската компания СУЕК 157 хиляди тона въглища, които са натоварени на транспортен съд в едно от далекоизточните пристанища. Според документ от 5 юни, товарът се прави оценка на повече от 172 милиона юана (около 26 милиона долара).

Според източници на организацията, близки до договорката, продажбата е проведена от подразделението на СУЕК в Дубай. Същевременно към този момент и други индийски компании също поръчват съветски въглища, разчитайки да заплащат в юани.

Този способ на разплащания е необикновен и рядко се употребява, само че се чака в този момент да стартира да се употребява по-често. Той може да защищити Москва от последствия от финансовите наказания, както и да поддържа напъните на Пекин за подсилване на интернационалната роля на китайската валута.

" Това е значима стъпка. През 25-годишната си кариера в никакъв случай не съм чувал индийска компания да заплаща в юани при интернационалната търговия. Това всъщност е заобикаляне на заплащанията в щатски долари ", разяснява търговец на валута от Сингапур.

Сделката сама по себе си илюстрира уговорката на Индия да продължи да купува съветски енергоносители, макар глобите на Запада. В същото време, азиатската страна купува съветските енергоносители със забележителна отстъпка.
 Индия усили 50 пъти вноса на съветски нефт
Индия усили 50 пъти вноса на съветски нефт

Русия стана в последно време вторият по величина снабдител на петрол за Индия
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР