Най-големият производител на робуста Виетнам изпитва трудности със снабдяването заради

...
Най-големият производител на робуста Виетнам изпитва трудности със снабдяването заради
Коментари Харесай

Цената на кафето от сорт робуста достигна 45-годишен връх

Най-големият производител на робуста Виетнам изпитва компликации със снабдяването поради неприятната годишна продукция
Цената на сорта кафе робуста доближи до най-високото си равнище от 45 години насам, написа Bloomberg, представена от bTV. Агенцията се базира на данни на Международната организация за кафе, които излизат на фона на усилващия се дефицит в международен мащаб.

Измерителят на организацията за цените на едро е повишен със 17% през април до най-високото си равнище от 1979 година, излиза наяве от месечен отчет.

Най-големият производител на робуста - Виетнам - продължава да изпитва компликации със снабдяването поради неприятната годишна продукция през миналия сезон. Не по-оптимистични наподобяват прогнозите и за актуалната 2024 година Около една трета от международното предложение на зърна робуста, които нормално се употребяват за разтворими питиета и кафе еспресо, се отглежда точно във Виетнам.

Сушата и горещините заплашват съществено регионите в азиатската страна, където се отглежда известният вид кафе. В същото време реколтите арабика към този момент са по-богати, което спомага за известно облекчение на цените. 

Недостигът във Виетнам спомогна за повишаването на бенчмарковите фючърси в Лондон с около 50% през тази година, като цените доближиха най-високото си равнище от най-малко 16 години. Поскъпване се следи през пет от последните шест месеца, което е допустимо да се отрази и на потребителите.

Очаква се цените на кафето да продължат стремителния си растеж, защото влошаващият се климат и трупането на продукция ще изострят рецесията в предлагането във Виетнам. 

Агенцията напомня, че локалните цени за сорта робуста са достигнали исторически връх тази година. Това се дължи значително на практиката на земеделските стопани да задържат кафените зърна, с цел да дочакат по-добри предложения след слабата годишна продукция през последната година. Климатичните промени основават от ден на ден предпоставки за проблеми. Продължителна суша би засилила натиска, като не трябва да се пропущат и упованията за възходящ световен недостиг на кафе за четвърта година.

Това затруднява доставките за експортьорите и провокира рекордна вълна от неизпълнения по съществуващи контракти.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР