Най-големият мобилен телеком в Корея SK Telecom (SKT) спечели договор

...
Най-големият мобилен телеком в Корея SK Telecom (SKT) спечели договор
Коментари Харесай

SKT изгражда 5G базирана система за умен трафик на Сеул

Най-големият мобилен телеком в Корея SK Telecom (SKT) завоюва контракт за изграждана на 5G инфраструктура в Сеул, която да поддържа плануваната умна транспортна система в корейската столица. Проектът за кооперативна умна транспортна система (C-ITS) е с бюджет от 25,4 милиарда вона (около $22,6 милиона), като се чака построяването й да приключи до края на 2020 година Целта на системата е да направи пътищата в Сеул по-безопасни благодарение на съвременни автомобилни информационни технологии.

SKT ще разгърне датчици и уреди вид „ кола към всичко останало “ (V2X) по огромните улици и пътища в Сеул. Операторът ще достави и 2000 5G терминала за рейсове и таксита, основава и 5G надзорен център, който ще събира и предава информация за пътната сигурност.



Системата C-ITS ще покрива 121 км от бързите автомагистрали в града, като ще даде опция на рейсовете и такситата да поддържат връзка със спирките и със светофарите. Градската администрация на Сеул ще има опция да проучва данните в действително време. Трафичната информация може да бъде споделяна и с устройства без 5G съгласуваност посредством услугата “T map “ на оператора, което също ще понижи случаите на пътя.

Базовите станции и терминали, поддържащи 5G, ще бъдат създадени и доставени взаимно с различен корейски колос - Samsung.

 Снимка: SKT

Платно за самостоятелни коли

Освен това SKT и градските управляващи на Сеул ще основат през първата половина на тази година огромна тестова среда, в която ще се движат самостоятелни транспортни средства. В цифровия медия център Sangam в западната част на Сеул ще се движдат както самостоятелни коли, по този начин и елементарните коли. Очаква се транспортът с самостоятелни транспортни средства междъу огромните здания в квартала да стартира през юни.

„ Ключовите технологии за безаварийно самостоятелно шофиране са „ транспортно средство към всичко останало “ (V2X), HD картата, изкуственият интгелект (AI) и QRNG. SK Telecom сега създава тези технологии, които ще поддържат самостоятелното шофиране. Всяка технология може да позволи проблемите, в това число нередовност на датчика, различаване или неточност в преценката и хакерски закани за сигурността, които предизвикват произшествия с самостоятелни автомобило”, съобщи Йонг-Куан Парк, старши вицепрезидент на мобилния оператор и началник на научно-развойния ИКТ център на SK Telecom,

V2X е технология, която свързва транспортни средства, основани на мобилни информационни мрежи. Тя усъвършенства работата и сигурността на самостоятелното шофиране. Особено откакто 5G услугата бе комерсиализирана, рискът от произшествия с самостоятелни коли ще се намали, когато се употребява V2X технологията.

„ Комбинацията от V2X, информационни технологии и самостоятелна технология за ръководство се чака да докара до 25% понижаване на произшествията”, споделя Йонг-Куан Парк.

HD картата пресъздава презицно детайлите за самостоятелните транспортни средства и дава в действително време информация за светофарите, „ слепите “ зони и многочислени други произшествия, с цел да помогне на самостоятелните коли да разпознават и преценят маршрута. В момента SK Telecom основава HD карти, обхващащи Северна Америка, Европа и Азия в съдействие с европейската компания HERE, китайската NavInfo и японската Pioneer.

Очаква се, че интегрираната технология за надзор, употребяваща изкуствен интелект, ще усъвършенства способността на самостоятелните коли за справяне с непрекъснатго изменящата се среда, в това число неочаквани изскачания на пешеходеци. Парк споделя: „ В допълнение към разпознаването на лентата, пътя и информацията за транспортните средства, AI технологията ще разпознава и класифицира неща като близки обекти, дървета, огради, небето и постройките и ще може да оцени изцяло изискванията за шофиране.”

Заплахите за сигурността като хакванията са един от главните, когато се приказва за самостоятелно шофиране. „ SK Telecom възнамерява да реши опасността от хакерство, която поражда в процеса на връзка на самостоятелните транспортни средства посредством потребление на технология за квантова сигурност. Квантовото криптиране е технология, която не разрешава прихващането на известието. Чрез инсталиране на квантово устройство за сигурност на всяко транспортно средство отстраняваме опцията известие от V2X да бъде хакнато по време на връзката “, изяснява Парк.

В момента освен световни ИТ компании като нUber, NVIDIA и Apple, само че и международни автомобилни производители като GM и Ford са се насочили към разработка на технологии за самостоятелно шофиране. „ Автономната кола е освен транспортно средство, само че и разширение на живота ни в още едно витално пространство “, предвижда Парк.
Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР