Най-големите обекти, замърсители през 2022 година, са в общините Иваново,

...
Най-големите обекти, замърсители през 2022 година, са в общините Иваново,
Коментари Харесай

РИОСВ: В Русе през 2022 година са отчетени 67 дни с превишение на нормите за фини прахови частици

Най-големите обекти, замърсители през 2022 година, са в общините Иваново, Разград и Силистра, заяви шефът на екоинспекцията в Русе инж. Цонка Христова

" Нито една глоба, наложена на операторите, не е обжалвана “. Това съобщи през днешния ден шефът на екоинспекцията в Русе инж. Цонка Христова на конференция във връзка представянето на годишния доклад за контролната активност за 2022 година. " Това е реалност, защото налагането на тази административно-наказателна мярка елементарно се потвърждава благодарение на контролни проби, за разлика от нарушаванията, свързани с миризми да вземем за пример ", добави още тя. Събраните суми от наказания са 99 158.09 лв., като от тях на общините, на чиято територия са открити нарушавания, е преведена сумата от 79 326.48 лв., които би трябвало да се употребяват за екологични цели. Най-големи обекти – замърсители през 2022 година са открити в общините Разград, Силистра и Иваново.

Общият брой на контролните инспекции през 2022 година е 1402, като от тях 862 са планови. Голям е броят на изключителните – 540, защото са осъществени по постъпилите общо 977 сигнала и тъжби. 97 акта за открити административни нарушавания са формирани през 2022 година, по отношение на 85 за миналата 2021. Сключени са 30 съглашения в размер на 28 065,00 лв.. " С този инструмент се покачва събираемостта на наложените санкции ", посочи още инж. Христова.

Най-много формирани актове, както и максимален дял от изключителните инспекции са по Закона за ръководство на отпадъците. Като предпочитана активност инж. Христова дефинира чистотата на обитаемоте места. Традиционно напролет се организира акция за разчистване на терени в общините. През 2022 година са установени замърсявания в общините Кубрат, Дулово, Разград, Завет, Цар Калоян, Исперих, Силистра и Тутракан. Съставен е 1 акт на кмета на село Дряновец (Община Разград). Тази година по самодейност на Министерство на околната среда и водите от 1 април стартират масирани инспекции за съблюдаване на дадените наставления за разчистване на разпознатите проблематични терени.

Липсата на работещи компостиращи и рециклиращи съоръжения на битовите и биоразградимите боклуци и запълването потенциала на построените кафези на Регионалните депа - Русе, Разград и Силистра, остават едни от главните проблеми по ръководството на отпадъците на територията на Регионална инспекция за опазване на околната среда - Русе. Проблемни остават и нерегламентираните площадки за отнасяне на излезли от приложимост моторни транспортни средства в трите области, които бяха подложени на масирани взаимни инспекции с органите на реда. През 2022 година дефинитивно завърши въпросът с шлаката от преработване на акумулатори, открити на площадка в Източна промишлена зона на Русе. Количествата рисков боклук - 42 тона, са предадени за следващо отнасяне на оператор от град Чирпан, област Стара Загора, който има нужното позволение.

Загробените рискови боклуци, които бяха открити при изключителна инспекция при започване на предишния юни в местността „ Под Ормана “ край Русе, се съхраняват в железни варели и пластмасови контейнери в самостоятелен склад, ситуиран на територията на парцела, под отговорно бранене, защото се води разследване. Работи се по извеждането на останки от нефтопродукти, което стартира през предходната година от площадката на „ Полисан “ АД (в несъстоятелност).

По отношение на качеството на въздуха за град Русе през изтеклата година са регистрирани 67 дни с превишение на нормите за фини прахови частици 10 микрона. С това не е спазено условието за -35 позволени в годишен проект. Анализът на резултатите за община Силистра демонстрира понижаване на броя дни с превишения на СДН за ФПЧ10., като за 2022 година те са 14. Нивата на останалите атмосферни замърсители остават трайно ниски. През 2022 година на територията, следена от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Русе, не са настъпвали спешни обстановки, свързани със замърсяване на атмосферния въздух, изключвайки случая с тлеещите баржи в средата на лятото в румънския сектор на река Дунав против град Русе.

Инж. Цонка Христова дефинира като проблематични обектите, заустващи във водоприемниците - реките Русенски Лом и Дунав, и многочислените сигнали за цветни води, в някои случаи и с съществуване на миризми. В осъществяване на дадени наставления част от операторите преустановиха заустването на индустриалните си отпадъчни води в колектора, а други започнаха реорганизация и рационализация на съществуващи местни пречиствателни станции. Това са най-вече обекти от химическата индустрия, функциониращи в Западна промишлена зона на град Русе, които заустват в канализационен колектор „ Трети март “. С присъединението на този и колектор „ България “ в Източна промишлена зона (ИПЗ) към Градската пречиствателна станция на Русе ще се прекрати замърсяването на водоприемниците от директните зауствания.

Най-големи отклонения на самостоятелните емисионни ограничавания, са открити при надзор на обектите: „ Биовет “ АД - наложена е настояща месечна глоба в размер на 4708 лева; „ Фазерлес “ АД, град Силистра - настояща месечна глоба в размер на 3 778 лева; „ АДМ-Разград “ ЕАД - Разград - настояща месечна глоба 2115 лв.. Коригиращи дейности за постигане на рестриктивните мерки през интервала са подхванати от предприятието за произвеждане на сиропи и глюкозо-фруктозни сиропи, благосъстоятелност на „ АДМ – Разград “, вследствие на които наложената глоба е понижена.

Търси се решение по отношение на колектора, благосъстоятелност на „ Топлофикация Русе “ АД - Русе, в който са се присъединили към 30 компании, открити при цялостна инвентаризация в ИПЗ на Русе.

През 2022 година е призната актуализацията на настоящия План за ръководство (ПУ) на Природен парк „ Русенски Лом “, като в хода на създаването му в парка са направени теренни проучвания и са обновени типовете от дивата флора и фауна, присъщи за Поломието.

През изтеклата година е оповестена и неповторимата за района нова предпазена околност „ Есетрите - Ветрен ”, с повърхност 2884 дка, в землището на село Ветрен, община Силистра, която цели запазване на местообитанията на сериозно застрашени, застрашени и уязвими типове риби, които избират за място на размножаване каменисти терени с бързо течение на река Дунав. В допълнение инж. Христова осведоми за осъществяването на плана на територията на ПР „ Сребърна “, финансиран от Оперативна стратегия „ Околна среда “.

Най-популярните капиталови оферти, постъпили през 2022 година, са свързани с енергийното стопанство. Инвестиционно желание за преработване на акумулатори от електрически коли е постъпило от вложител в град Силистра.

„ Уверено декларирам, че има смяна в модела на мислене в посока на запазване на околната среда. В това се убедих след извършените срещи с основните архитекти, кметовете на общини и други институции “, сподели още инж. Христова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР