Най-ефективният начин бизнесът да се спаси от високите борсови цени

...
Най-ефективният начин бизнесът да се спаси от високите борсови цени
Коментари Харесай

Бизнесът може да получи облекчен режим за соларни панели за собствени нужди

Най-ефективният метод бизнесът да се избави от високите борсови цени на тока е, като стартира самичък да си създава нужната сила - със слънчеви панели върху покривите на цеховете, складовете, офисите и магазините си или даже върху паркингите и други терени наоколо. от няколко хиляди през 2020 година до десетки хиляди през 2021 година и още повече през последните месеци, след началото на войната на Русия в Украйна.

Проблемът пред такива вложения в България обаче е времето - постоянно реализацията на един подобен план, който няма за цел да продава ток, а единствено да зарежда съответното дружество, лишава сред 12 и 18 месеца. Самото създаване трае не повече от месец, до момента в който всичко останало са бюрократични процедури. Това е и повода група депутати от ръководещата коалиция отпред с Владимир Табутов и Радослав Рибарски от " Продължаваме промяната " да предложат.

Накратко, задачата е небитовите консуматори да могат оптимално бързо да уреждат слагането на фотоволтаични панели за лична консумация с мощ до 5 мегавата - задоволително за 2000 семейства. Сега по-леки режими има единствено за битови консуматори, които инсталират на покривите си до 30 кВт панели.

Законопроектът беше импортиран още на 11 март и по-късно мина на първо четене в парламентарната комисия по енергетика и в комисията по районната политика, благоустройство и локално самоуправление. От тогава обаче за него в Народното събрание са постъпили редица мнения, в това число от министерства, които подлагат на критика препоръчаните от депутатите промени и упорстват за по-задълбочен разбор на бранша и цялостна промяна в разпоредбите. А това е сигнал, че облекченията може да не станат факт в скоро време и бизнесът да продължи да чака с месеци, с цел да понижи разноските си за ток.
Реклама Какво се предлага?
Най-съществената смяна е, че бизнесът няма да има потребност да води дълга процедура по " изследване на изискванията за присъединение към мрежата ". Обикновено точно там е най-дългата административна спънка. Режимът на причислява се предлага да стане осведомителен, тъй че да не се чака утвърждението от електропреносните сдружения за включване на подобен вид обекти към мрежата.

С преходните и заключителните разпореждания се плануват също промени и в Закона на устройството на територията, които да усъвършенстват периодите за създаване. Предлага се да отпадне и потребността от капиталов план, който да се съгласува с другите институции. Вместо това плановете ще бъдат подложени на електронно координиране с кмета на общината.

Направено е предложение и за премахването за. Токът кардинално е акцизна стока (2 лева./мВтч) и всеки производител е задължен да се записва в Агенция " Митници ", с цел да заплаща данък. Това важи и за компании, които са си поставили солари на покрива. Единственото изключение, и то до избрани размери, е за битовете консуматори.
За и срещу
В мнение до Народното събрание организацията " Грийнпийс България " приветства измененията като стъпка в вярната посока, само че ги окачествява като непълни или частични. Което може да има противоположен резултат за вложенията в бранша. Те оферират да се подходи по-детайлно при описването на другите проблеми, както и да се планува експлицитна опция за монтирането на слънчеви панели върху оранжерии и други аграрни постройки на банкет. От организацията обръщат внимание и на това, че няма ясно пояснение на термина Off-grid за обекти, които не желаят да са свързани с електроразпределителната мрежа и да създават сами тока си, което е обвързвано точно с режимите за създаване на ВЕИ за лични потребности.
Реклама
От Министерството на районното развиване и благоустройството считат, че мощността от 5 мегавата е прекомерно огромна, с цел да минава без капиталов план, в който категорично да се опишат системите за ръководство на централата и да се подсигурява, че тя няма да връща сила към мрежата. Също по този начин в един подобен капиталов план може да се заложат и системи за предпазване на сила или други способи за балансиране, в случай че ВЕИ не може да работи заради метеорологичните особености. Според ведомството омекотен режим в действителност е необходим за системите за лично произвеждане, само че той би трябвало да е в детайли разказан и добре оценен.

В мнението си за законопроекта от Министерството на енергетиката също показват, че препоръчаното облекчение е прекомерно необятно от позиция на мощността - 5 мегавата, колкото е нужно за общини като Правец или Калофер. Според зам.-министъра Пламен Данаилов с осведомителен режим за толкоз огромни централи няма по какъв начин да се подсигуряват всички нужни механически детайли, които да обезпечат сигурността на употребата й. Също по този начин от енергийното ведомство обръщат внимание на това, че нуждата операторите на мрежата като ЕСО, ЧЕЗ, ЕВН и " Енерго-про " да обезпечат техническата опция за присъединение на оборудванията е оставена напълно в техни ръце.

Конкретно от ЧЕЗ показват, че препоръчаните облекчения с измененията в закона за ВЕИ може да дебалансират електропреносната мрежа. Според тях се трансферира напълно отговорността на мрежовите оператори в диспечирането на подобен вид 5-мегаватови съоръжения, както и обезпечаването на дълготрайния им режим на работа. Затова те желаят да има условие за монтиране на защитна инсталация, посредством която ЕРП-та да могат да включват и изключват отдалечено фотоволтаичните съоръжения съгласно потребностите на мрежата. Както и да подсигуряват, че няма да се връща сила назад в мрежата, когато обектът е единствено за лични потребности. От ЧЕЗ оферират облекченията да важат единствено за съоръжения с мощ до 1 мегават, като показват основание към намаляването на периода на утвърждение на подобен вид планове - от 30 на 14 дни. Мотивът е, че в последните години заявките са се умножили и не могат да сварят да ги обработват - от 1200 през 2020 година, до над 3000 през 2021 година и 1200 единствено за първите два месеца на 2022 година

Любопитно е, че в мненията на Министерството на енергетика и на ЧЕЗ има цели пасажи, които са 100% идентични. Което повдига редица въпроси за зависимостите в българската енергетика.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Земеделие 3 Транспорт 1 Войната в Украйна 2 Земеделие 3 Здравеопазване 1 Войната в Украйна 2 Транспорт 3 Свят Реклама
Колкото до потребността от данъчен склад при централи за лични потребности, от Министерството на финансите са безапелационни, че отпадането й не е добра концепция, и акцентират редица доводи за това. Но въпреки всичко министър Асен Василев предлага заплащането на акциза да става не на месечна база, както е в този момент, а на годишна. Което действително ще облекчи доста бизнеса от позиция на бюрокрацията.
Нужни са цялостни промени за поощряване на ВЕИ
От Министерството на районното развиване и благоустройството обаче обръщат внимание на нещо по-важно - препоръчаните в този момент промени за Закона за ВЕИ са извънредно незадоволителни и не отразяват в целокупност условията на Директивата на Европейски Съюз за поощряване на зелената сила, които България към момента не е транспонирала. В тази връзка министър Гроздан Караджов предлага да се подходи сложно и да се вкарат всички нужни промени едновременно.

В това отношение и от ЧЕЗ показват, че е нужно ясно регламентиране на трите категории производители на електрическа енергия - тези, които построяват ВЕИ мощности за продажба на ток, тези, които употребяват ВЕИ единствено за лични потребности, и третите, които по едно и също време продават и използват електрическа енергия.

От Камарата на инженерите в капиталовото планиране считат, че с препоръчаните промени няма да се реализира мечтаният резултат, защото от него ще могат да се възползват единствено някои огромни предприятия. Истинската цел на законовите промени съгласно тях би трябвало да бъде фрапантно облекчение на режимите за слагане на дребни слънчеви мощности върху жилищни здания - с мощ до 5 кВт. Те биха били доста по-лесни за консолидиране в мрежата и биха имали доста по-голям резултат за цялостната енергийна промяна на България, без да има потребност от големи вложения в мрежата.
Бюлетин Енергетика
Научавайте най-важното от бранш енергетика през миналата седмица
Вашият email Записване
Реклама
Каква ще е ориста на значимия за бизнеса законопроект ще стане ясно още тази седмица, в случай че разискването му стартира на първо четене в отрасловите комисии. При всички случаи обаче действителни резултати от измененията, каквито и да са те, няма да има най-малко до края на май.
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автори Ивайло Станчев
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР