Най-едрият европейски износител на вина отправя обвинения срещу търговци на

...
Най-едрият европейски износител на вина отправя обвинения срещу търговци на
Коментари Харесай

БНП Париба отново на прицел

Най-едрият европейски експортьор на виновност насочва обвинявания против търговци на " БНП Париба " за подвеждащи продажби на губещи валутни артикули. Основаната през 1890-а в югоизточна Испания група J. Garcia Carrion (JGC) води спор с френския заемодател за валутни транзакции за десетки милиарда евро кумулативна стойност.  Претенциите на испанците са за губещи търговски покупко-продажби, осъществени непозволено с един от някогашните старши мениджъри на компанията в интервала 2015-2020-а, споделили за " Файненшъл таймс " осведомени с въпроса лица. 

Вътрешно следствие на JGC е установило, че " БНП Париба " е изпълнила над 8400 валутни интервенции на компанията в границите на пет години или редно по към шест за всеки работен ден. Това равнище на интензивност е надалеч по-високо от потребностите на испанската компания за естественото обезпечаване на валутния риск при износа на вино, настояват добре осведомените източници. Те допълват, че JGC показала резултатите от вътрешната инспекция на френския заемодател.  

Основният размер от губещите покупко-продажби е обвързван със суапови договори евро-щатски $, които са се обърнали против банката. Някои обаче са във валутни двойки, в които JGC има незначителни или никакви транзакции, като да вземем за пример евро-шведска крона. Крайният резултат са кешови загуби за испанците в размер на към 75 млн. евро в този петгодишен интервал, до момента в който " БНП Париба " е получила над 100 млн. $ от покупко-продажбите, настояват осведомените с тематиката лица. Много от интервенциите са осъществени посредством търговски бюра на банката в Лондон. 

Изпълнителните шефове на JGC претендират за частична отплата на загубите. Мотивът: търговците на " БНП Париба " или ръководството, следящо за спазването на нормативите в банката, би трябвало да са забелязали и докладвали за непропорционално високото количество транзакции и облаги от един единствен клиент. Испанската компания показва, че покупко-продажбите са конструирани като залози на валутните пазари, а не като хеджингови артикули, и обмисля да заведе дело за възобновяване на част от изгубените пари. 

В публично изказване " БНП Париба " твърди, че " извършва доста прецизно регулаторните условия, свързани с продажбата на финансови производни и валутни принадлежности " и че " не разяснява взаимоотношения с клиентите ". JGC отхвърля коментар на информацията на " файненшъл таймс ".

Испанският производител на вино съди и " Голдмън Сакс груп " във Върховния съд в Лондон за отчасти възобновяване на загуби за 6.2 млн. щ. $, насъбрани от екзотични валутни деривативи. Американската капиталова банка опонира, че продуктите не са били собено комплицирани за една мултинационална корпорация, която би трябвало да хеджира риска. В лондонския процес JGC твърди, че дейностите на нейн изпълнителен шеф са били " насърчени или осъществени по рекомендации " на екип на " Голдмън Сакс " " по-скоро със спекулативна цел в сравнение с като инвестиция или застраховка на риска ".

Компанията е завела правосъден иск против въпросния шеф, сключил губещите покупко-продажби, и в Мадрид. JGC твърди, че той е осъществил транзакциите скрито и ги е покрил като е подправил документи и е заблудил инспекторите.

" БНП Париба " е една от няколкото банки, против които има недоволства от корпоративни клиенти в Испания за подвеждащи продажби на валутни деривативи, тласнали някои компании във финансови усложнения. 

В листата е и немската " Дойче банк ", която организира подробно вътрешно следствие на поредност от обвинявания за заблуждаващи транзакции, завършило през предходната седмица с освобождението на двама старши изпълнителни шефове. Срещу германския кредитор от месеци текат инспекции дали негови търговци в Лондон и Мадрид не са престъпили наредби на Европейския съюз, убеждавайки стотици испански компании да купят комплицирани валутни производни, от които те не са имали потребност или просто не са ги разбирали.   

" Файненшъл таймс " осведоми, че " Дойче банк " е уредила по частен дънер отвън съда множеството недоволства, с цел да не стига до съдебните зали. 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР