Най-добрите новини са тези, които ни казват това, което вече

...
Най-добрите новини са тези, които ни казват това, което вече
Коментари Харесай

Българчета с първо и второ място на европейски конкурс за наука

Най-добрите вести са тези, които ни споделят това, което към този момент знаем. У нас има толкоз доста младежи с впечатляваща просветеност, които ни дават религия в светлото бъдеще. За разлика от доста хора в политиката, които имат богати ресурси от празни приказки, надарените българчета работят със размах, без доста звук. Такъв образец са Виктор Колев и Йордан Цветков, които си отвоюваха първо и второ място, както и Христо Тодоров и Теодор Кирилов, които получиха специфични награди на тазгодишното двойно издание на EUCYS - конкурс за млади учени на Европейския съюз.

Виктор Колев, който към този момент е студент в Станфорд, представи невронен пакет за решение на необятен набор от логичен задания с името Neural Abstract Reasoner. Постижението е значима стъпка по пътя към създаването на по-добър изкуствен интелект.

Йордан Цветков пък напълно справедливо печели втората премия. Младото момче показва робот, върху който концентрира вниманието си към този момент втора година. Изобретението се придвижва с новаторска походка, основана на невронни мрежи със синусоидална активация и крака със специфични способности. Придвижването на умните машини продължава да е едно от най-сериозните провокации в роботиката в нашето съвремие. Йордан учи в университета на Единбург и е стажант в лаборатория.

Христо Тодоров печели премията на Swiss Youth Talent Forum с създаването си, която изследва опциите за противникови офанзиви към невронните мрежи. Проектът може да разреши по-точно трениране и по-добре проучване на устойчивостта на невронните мрежи. Той е създаден под управлението на Кристиян Георгиев, участник в EUCYS от 2015 година и един от менторите в Ученическия институт по математика и информатика. А най-обнадеждаващият факт е, че Христо Тодоров е към момента възпитаник - в ПМГ " Проф. Емануил Иванов ", Кюстендил и занапред му предстоят доста триумфи.

Теодор Кирилов изпъква с създаването си на софтуерни принадлежности за проучване на ДНК репликация, с които печели премията на Европейски център за синхротронна радиация. Той развива плана си в Института по Молекулярна Биология на Българска академия на науките, където неговият програмен продукт се употребява интензивно. Теодор също към момента е възпитаник в СМГ „ Паисий Хилендарски “.

Броят на участниците в състезанието се усилва с всяка минала година. За информация - на първото съревнование през 1989 са 53, а по-късно нарастват до към 150 годишно. А ние чакаме още доста самопризнания за безспорните качества на младежите у нас и на идващите издания, които да уверят, че действителността, в която живеем, всъщност е изключително красива.

 
Владо Карамазов с две влиятелни оценки за снимка
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР