Най-добрите млади фолклорни дарования на България бяха отличени на тържествена

...
Най-добрите млади фолклорни дарования на България бяха отличени на тържествена
Коментари Харесай

Във Варна отличиха най-добрите млади фолклорни дарования на България

Най-добрите млади фолклорни дарования на България бяха отличени на тържествена гала в границите на XXVIII издание на Националния детски фолклорен конкурс “Диньо Маринов ”.

Конкурсът се организира в морската столица от 24 до 26 март и събра на сцените на Радио Варна и Младежки дом повече от 400 артисти, инструменталисти, камерни вокални и инструментални групи, национални хорове, оркестри и ансамбли от цялата страна.

Многоуважаемото жури, управлявано от Димитър Христов – диригент на национален оркестър при Българското национално радио и учител в Националната музикална академия „ Проф. Панчо Владигеров “, изгледа и оцени осъществяванията на участниците. В оценяването му помагаха изтъкнатите експерти, композитори, аранжори, солисти и преподаватели – Ангел Добрев, Костадин Генчев, Ваня Монева, Евелина Христова и Гергана Костадинова.

Носители на специфичната премия на кмета на гр. Варна станаха хористите от национален хор при НУИ „ Панайот Пипков “, гр. Плевен.

Специалната премия на ЦПЛР – Общински детски комплекс, гр. Варна, която по традиция е особено направена гайда, отиде при Кирил Йорданов от НУИ „ Добри Христов “, гр. Варна.

Специалните награди на Националния замък на децата – мъжка и дамска национална носия отидоха надлежно в с. Константиново и гр. Стралджа. Те са за Виктор Атанасов от НЧ „ Искра - 1909 “ и Йонелия Йовчева от СУ „ П. К. Яврово “.

Томас Цакирис от НУИ „ Добри Христов “, гр. Варна, стана притежател на специфичното отличие на Радио Варна. А то е студиен запис.

Журито отличи и музикалните педагози: Силвия Хайдърска и Христинка Василева от Плевен, Румяна Манева от с. Черни Вит и Диян Иванов от Русе.

С „ Малка книга за кавалджиите в България “ си потегли Асен Асенов от с. Черни Вит.

Церемонията почетоха доктор Ирена Радева, шеф на Регионалното ръководство на образованието във Варна, госпожа Димитричка Ганева, основен специалист в общинската дирекция „ Образование и юношески действия “, госпожа Монка Николова, шеф на ЦПЛР – ОДК, гр. Варна.

Водещ на церемонията беше госпожа Галина Станишева, ръководител на организационната комисия на състезанието.

Веднага след тържествената част се състоя и огромен концерт на лауреатите.

Двадесет и осмото издание на Националния детски фолклорен конкурс се реализира с финансовата поддръжка на Община Варна, под патронажа на кмета на морската столица.

Конкурсът „ Диньо Маринов “ е включен в Националния календар на Министерството на образованието и науката за изяви по ползи на деца и възпитаници и в Програмата с ограничения за протекция на деца, с изявени способности.

.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР