Най-добрите билки за сън – доброто количество сън е изключително

...
Най-добрите билки за сън – доброто количество сън е изключително
Коментари Харесай

Най-добрите билки за сън – как да ги ползваме в различни комбинации

Най-добрите билки за сън – положителното количество сън е извънредно значимо за нашето здраве. Сънят оказва помощ на тялото и мозъка ни да действат вярно. Добрият сън може да помогне за възстановяване на нашето учене, памет, взимане на решения и даже на нашето творчество.

Нещо повече, недоспиването е обвързвано с по-висок риск от положения като сърдечни болести, диабет и затлъстяване. Въпреки това, качеството и количеството на съня са на най-ниско равнище, като от ден на ден хора страдат от неприятен сън.

Имайте поради, че положителният сън постоянно стартира с положителни практики и привички за сън. За някои обаче това не е задоволително. Ако имате потребност от малко спомагателна помощ, с цел да спите добре през нощта, помислете дали да не опитате следните 10 билки, насърчаващи съня:

  1. Лавандула
  2. Лайка
  3. Валериана (Дилянка)
  4. Пасифлора
  5. Жълт кантарион
  6. Маточина
  7. Хмел
  8. Риган
  9. Липа
  10. Естрагон

Да разгледаме в този момент в резюме малко информация за тези билки:

Лавандула (lavender) – най-хубавите билки за сън

Photo by Grafixart_photo Samir BELHAMRA on Pexels.com

Още от древността се знае, че успокояващият мирис на лавандулата усъвършенства съня. Всъщност няколко изследвания демонстрират, че най-обикновеното миришене на лавандулово масло малко преди сън може да е задоволително, с цел да се усъвършенства качеството на съня. Този резултат наподобява изключително мощен при хората с леко бодърствуване, изключително при дамите и младежите.

Лайка (chamomile)

Лайката е антична лечебна билка, известна със своите релаксиращи резултати. Дори актуалните научни проучвания потвърждават ефикасността на лайката. Билката понижава тревогата , успокоява нервите ви и облекчава безсънието . Наличието на нервно-релаксиращи флавоноиди в чая от лайка го прави известна успокоителна напитка. Можете да почувствате успокояващия резултат от лайката даже като вдишате нейния мирис.

Корен от валериана (valerian root) / дилянка

Валериана е билка, родом от Азия и Европа. Коренът на тази потребна билка нормално се употребява като естествено лекуване за признаци на тревога , меланхолия и менопауза . Коренът на валериана също е една от най-често употребяваните билкови добавки за поощряване на съня в Съединени американски щати и Европа!

Пасифлора (passionflower) – най-хубавите билки за сън

Photo by Nathan J Hilton on Pexels.com

Наричана още “ цветето на пристрастеността “, пасифлората се употребява в случаи на меланхолия и бодърствуване , предизвикани от стресови положения. Билката може да се ползва дълготрайно време.

Приготвя се отвара или се приема под форма на смес. За задачата, изсушеното растение се накисва в алкохол за една седмица и всяка вечер се одобряват по 25 капки. Необходимо е тинктурата да се съхранява в стъклен съд.

Жълт кантарион (St. John’s Wort)

Жълтият кантарион е билка, която може да се откри на всички места в България. Цветовете на билката са богати на триптофан , който ускорява синтеза на серотонин. Серотонинът понижава признаците на меланхолия, като проправя пътя към положителния нощен сън.

Тази билка прави кожата ви сензитивна към естествените светлини. Ако търкате с етерично масло върху кожата си, избягвайте излагането на кожата на директна слънчева светлина незабавно след нанасянето му.

Маточина (lemon balm)

Маточината има успокояващо деяние и е едно от най-често употребяваните билкови средства при бодърствуване . Може да се приема под форма на отвара: една супена лъжица от билката се накисва в 300 мл вряща вода, престоява 20 минути и се пие вечер преди лягане. Друга опция е да поставите три капки етерично масло от маточина върху кърпичка и да вдишвате аромата преди лягане.

Хмел (hops) – най-хубавите билки за сън

Билката хмел съдържа метилбутенол , химикал, пораждащ съня. Тъй като този химикал усъвършенства съня, хмелът се употребява като ефикасен вид за лекуване на бодърствуване. Всъщност при започване на 1900-те лекарите предлагат на пациентите да употребяват възглавници, в които имало торбичка с хмел на прахуляк. Силният мирис на растението провокира сън при хората с бодърствуване. Тази билка има горчив усет, тъй че може да комбинирате с чай от лайка, до момента в който варите хмела.

Риган (oregano)

Изсушената билка има седативен резултат и се употребява за лекуване на раздразнителност и бодърствуване, породени от изтощеност и стрес. Освен като отвара, риганът може да се употребява за подготвяне на успокояваща вана преди сън. За задачата ваната се цялостни с гореща вода и се прибавят към 5 грама от билката. След като водата се охлади, тялото се потапя за към 15-20 минути. Мигновено ще се почувствате по-спокойни.

Липа (linden)

Тази ароматна билка има голям брой приложения и изгоди. В продължение на епохи липата се ползва като средство при безпокойствие , нервно напрежение и бодърствуване . За приготвянето на отвара е належащо една чаена лъжичка от билката да се залее с чаша гореща вода. Престоява 20-25 минути и се изпива вечер преди лягане. Ако разстройството на съня е надълбоко и съпроводено от нервни интервали, може да се одобряват до 4 чаши от запарката дневно.

Естрагон (tarragon)

Това билково растение има седативно деяние и е доста уместно при проблеми със съня. От него се подготвя чай с 5 грама сушени листа от естрагон и 250 мл вода. От запарката може да се одобряват до 2 чаши дневно.

Как най-добре да използваме билките за добър сън?

Сега ще разгледаме какви варианти имаме, посредством които да включим билките за възстановяване на качеството и количеството на нашия сън:

  • Под формата на чай – можем да се възползваме от свойствата на другите билки, като си създадем чай или отвара. За задачата можем да сложим определените билки във вряща вода и да ги запарим за 15-20 минути. След като чаят се охлади, можем да му се насладим. Пием го преди лягане.
  • Под формата на торбичка със сушени билки – можем да вземем дребна памучна торбичка и да я напълним със сънотворни сушени билки по наш избор. Преди да си легнем, масажираме торбичката в ръце, с цел да освободим част от аромата.  Вдишваме няколко пъти надълбоко от сушените билки , а по-късно  поставяме торбичката под възглавницата ни .
  • Под формата на смес – всяка една от гореизброените билки може да се приема и като смес. Тинктурата е екстракт на алкохолна основа и кардинално има по-силно влияние от чая. Можем да закупим от аптеката подготвена смес или да си създадем сами по този метод: по какъв начин да си създадем лечебна смес .
  • Под формата на хомеопатични медикаменти – има хомеопатични препарати с пасифлора, които могат да оказват помощ на човек при разстройства на съня.  Лайката също е ефикасна в тази форма, изключително за деца.
  • Под формата на етерични масла – можем да прибавим етерични масла с мирис на изброените билки към ваната ни преди лягане, с цел да усетим успокоителен резултат, предизвиквайки сън. Също по този начин, в случай че имаме дифузер за етерични масла , можем да си вършим ароматерапия преди лягане.

Съвет: в случай че продължавате да имате проблеми със съня, без значение, че пиете билки за сън от много време, може да започнете да приемате мелатонин , под формата на хапчета. Мелатонинът е хормон, който тялото ви създава естествено и алармира на мозъка ви, че е време за сън. Поради тази причина добавките с мелатонин се трансфораха в известно средство за сън, изключително в случаите, когато цикълът на мелатонин е нарушен. Добавките с мелатонин са безвредни за възрастни, когато се употребяват за къси или за малко по-дълги интервали от време.

Хигиенни способи за възстановяване на съня

Билките могат да понижат признаците на тревога, меланхолия и бодърствуване, като ви оказват помощ да спите по-добре. За да засилите резултата на тези естествени билки, следвайте положителните способи за хигиена на съня. Хигиената на съня включва избрани държания и практики, следвани през целия ден, с цел да спите добре през нощта. Ето някои значими практики в тази тенденция:

  • Бъдете поредни по отношение на времето за лягане и събуждането. Не се отклонявайте с повече от час даже през почивните дни.
  • Практикувайте процедури за лягане, като да вземем за пример взимане на топла водна баня или душ, миене на зъбите и четене на книга преди сън.
  • Избягвайте да пиете кафе или питиета с кофеин след 14 часа.
  • Избягвайте изнтензивните извършения 3 часа преди лягане, макар че можете да извършите някои леки извършения за разпъване, с цел да отпуснете мускулите си преди лягане.
  • Избягвайте тежки или пикантни храни за вечеря.
  • Избягвайте електронни устройства като смарт телефони, тв приемници и таблети най-малко един час преди сън, тъй като тяхната синя светлина забавя настъпването на съня.

Бъдете упорити и целенасочени. С помощта на билките и с малко процедура ще има доста огромна възможност да започнете да спите по-добре.

Желаем Ви триумф!

Как да увеличим дълбокия сън – препоръки и преимущества

Как да увеличим дълбокия сън – дълбокият сън, именуван още бавновълнов сън, е термин, употребен за установяване на стадии три и четири от съня. По време на тези стадии сърдечната периодичност и дишането ви са най-ниски, мозъчните талази се забавят, а мускулите и очите се отпускат. Това е известно още като „ възстановителна “ фаза на съня,…


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР