Най-добрите български ученици по биология спечелиха пълен комплект медали -

...
Най-добрите български ученици по биология спечелиха пълен комплект медали -
Коментари Харесай

Български ученици спечелиха три медала от най-престижното състезание по биология в света

Най-добрите български възпитаници по биология завоюваха цялостен комплект медали - златен, сребърен и бронзов, от 34-та Международна олимпиада по биология (IBO), която се организира в Обединените арабски емирства. Това заяви на уеб страницата си Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки.

Оттам прецизират, че състоялата се от 2 до 11 юли олимпиада е най-престижният шампионат за годината в света, а българските гимназисти са се състезавали с 320 свои връстници от 80 страни. България е една от шестте страни основателки на олимпиадата през 1989 година и взе участие още на първата Международна олимпиада по биология в Чехословакия през 1990 година

Яна Атанасова, 12 клас в Националната природо-математическа гимназия " Акад. Любомир Чакалов ", е останала единствено няколко точки под медалите, се показва в известието.

Ръководители на тима са проф. доктор Албена Йорданова от Медицинския факултет на Софийския университет " Св. Климент Охридски ", гл. ас. доктор Радослав Александров от Института по молекулярна биология на БАН) и докторантът Теодор Трифонов от Института по биоразнообразие на Българска академия на науките.
Състезанието е самостоятелно и се организира в три дни, в които участниците вземат решение четири на практика задания в региона на биоинформатиката, молекулярната биология, биохимията и екологията. В допълнение те би трябвало да проучват и решат над 400 теоретични задания.
Третият златен орден на Петър Жотев е исторически казус, изясняват от Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки. По правилник състезателите имат право да вземат участие единствено по два пъти на Международната олимпиада по биология. Онлайн присъединяване, изисквано поради пандемията от COVID-19, обаче не се регистрира като действително наличие и по този начин Жотев се е оказал първият и единствен млад биолог в света с три златни медала. Носителят на сребърен орден - Виктор Лилов, е най-младият играч в тима и печели премия още в първото си присъединяване в шампионата.

 От кои параметри зависи времето, за което изсъхват измити чинии От кои параметри зависи времето, за което изсъхват измити чинии

От името на ръководителите проф. доктор Албена Йорданова съобщи, че " са извънредно горди с достиженията на нашите биолози, които са най-силните в Европа! ", се показва в известието.

Сдружението на олимпийските тимове по естествени науки набира дарения за подготовка и присъединяване на тимовете в интернационалните надпревари.

Петър Жотев, който е признат за 3-годишно образование в специалността " Природни науки " в колежа " Тринити " на Кеймбриджкия университет, събира дарения за покриване на таксата за следване с акция
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР