Най-добрата защита за България би била победа във войната на

...
Най-добрата защита за България би била победа във войната на
Коментари Харесай

Денков в НАТО: Най-добрата защита за България е победа на Украйна

Най-добрата отбрана за България би била победа във войната на Украйна и по тази причина ще продължим да поддържаме Украйна. Това съобщи министър председателят Николай Денков след среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг в Брюксел в четвъртък.

Денков дефинира като максимален риск за България - съветската инвазия в Украйна, защото " за първи път след Втората международна война, някой беше подготвен да наруши границите ". Той сподели, че протестът на " Вагнер " не е трансформирал характера на риска.
" Най-добрият метод да понижим този риск е да оказваме помощ на Украйна, тъй като успеха на Украйна в смисъл на възобновяване на територията й е най-хубавият метод да се защитят останалите страни, в това число България, след тази инвазия ", уточни министър председателят.

Той добави, че в сложните времена " има единствено два метода да сме предпазени - да подобрим качествата си и да сме изцяло интегрирани в структурите на НАТО, разчитайки на поддръжка от останалите членове ".

 България поддържа потреблението на замразени пари от съветски банки за възобновяване на Украйна България поддържа потреблението на замразени пари от съветски банки за възобновяване на Украйна

Денков уточни, че тази година България ще отдели за военни разноски малко под 1.9% от Брутният вътрешен продукт, като за следващата година е заложила в бюджета 2% - каквато е задачата, посочена от НАТО за страните членки. През 2025 година поради осъществяването на военни планове тази сума ще надвиши 2% от българския Брутният вътрешен продукт.

В момента единствено осем от 31 членове на НАТО извършват задачата да отделят най-малко два % от Брутният вътрешен продукт за защита.

 Премиерът Денков даде обещание Премиерът Денков даде обещание " нов метод " на Брюксел

Запитан дали НАТО ще усили още наличието си в България генералният секретар на НАТО уточни, че потребностите ще продължат да се правят оценка и след усилването на източния фланг на пакта след началото на войната в Украйна.

" НАТО ще продължи да поддържа и да пази България ", сподели той на брифинг с Денков.

Столтенберг сподели, че на срещата на върха на алианса във Вилнюс на 12 и 13 юли се планува приемане на нови районни проекти и смяна в модела за наблюдаване на самолетите на НАТО.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР