Най-дългото за века кърваво лунно затъмнение и най-близкото от 15

...
Най-дългото за века кърваво лунно затъмнение и най-близкото от 15
Коментари Харесай

Луната и Марс готвят впечатляващ спектакъл



Най-дългото за века " кърваво " лунно затъмнение и най-близкото от 15 години разстояние на намиращия се в съпротива Марс от Земята се чака да бъдат следени, оповестяват международните организации, представени от Българска телеграфна агенция. На 27 юли фенове и учени ще станат очевидци на дългото близо 1 час и 43 минути лунно затъмнение и на Марс, който ще се намира " единствено " на 57,6 милиона километра от Земята и ще наподобява впечатляващо ослепителен.

Преди и след цялостното лунно затъмнение ще се следи отчасти затъмнение, което значи, че Луната ще прекара в сянката на Земята общо 3 часа и 54 минути, оповестява Ройтерс, базирайки се на НАСА. Слънчевата светлина ще бъде блокирана от Земята при прекосяването й пред Луната. В резултат на това естественият ни сателит ще се вижда " кървясъл ", което е извънредно. Обикновено при затъмнение Луната наподобява черна.

Впечатляващото лунно затъмнение ще може да бъде следено от Европа, Африка и Близкия изток сред залез и среднощ на 27 юли и в огромна част от Азия и Австралия сред среднощ и изгрев на 28 юли. Северна Америка ще пропусне небесния театър.

Лунните затъмнения са по-редки от слънчевите, само че за сметка могат да бъдат следени от повече хора. Следващото, въпреки и не толкоз дълготрайно затъмнение ще бъде през януари идната година, когато Луната ще остане в сянката на Земята малко над един час. Подобно на идното събитие с дълготрайност близо два часа няма да бъде следено още веднъж до август 2036 година, отбелязва в. " Дейли остарял ".

По същото време Марс ще бъде в съпротива - ще се намира в противоположна посока на Слънцето на небето, гледано от Земята. Червената планета към този момент наподобява по-ярка от нормалното и се вижда на небосклона като оранжево-червеникава звезда. Яркостта се дължи на най-близкото разстояние на Марс от Земята от 15 години. Прашната стихия, която бушува от известно време на Червената планета, не пречи на гледката от Земята и даже я прави по-ярка, защото прашните частици отразяват слънчевата светлина, отбелязва Асошиейтед прес. Марс не се е бил на толкоз близко разстояние от Земята от 15 години. През 2003 година двете планети се намираха на най-близко разстояние от близо 60 000 години - 55,7 милиона километра. От НАСА означават, че сходно приближение няма да се случи още веднъж до 2287 година Следващото въпреки и не толкоз близко разстояние сред Земята и Марс ще бъде следено през 2020 т. Тогава двете планети ще се намират на разстояние от 62 милиона километра.

Двете редки феномени ще бъдат придружени и от доста падащи звезди - на 27 и 28 юли ще бъде максимумът на метеорния поток Южни Делта Аквариди.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР