Най-дълго управляващият световен лидер президентът на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг

...
Най-дълго управляващият световен лидер президентът на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг
Коментари Харесай

Президентът на Екваториална Гвинея иска нов мандат след 43 години управление

Най-дълго ръководещият международен водач президентът на Екваториална Гвинея Теодоро Обианг ще се кандидатира за нов мандат на изборите през ноември, разгласи партията му. Така най-вероятно 43-годишното му дотук ръководство, почнало, откакто взема властта с прелом през 1979 година, ще продължи още, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Синът му - вицепрезидентът Теодоро Нгема Обианг Манге, прочут с охолния си метод на живот, въодушевление към купоните, бързите коли и бижутата, който през 2020 година бе приет за отговорен от френски съд в нелегално заграбване на средства, разгласи в Туитър, че кандидатурата на татко му е била издигната още веднъж поради " харизмата, лидерските му качества и политическия му опит ".

Нов мандат ще изправи Обианг пред тежки провокации. Икономиката пострада доста от пандемията от КОВИД-19 и последвалия я спад в цените на петрола, въпреки че войната в Украйна и зародилата поради нея потребност от нефт и газ, които не идват от Русия, може да помогне за стимулиране на растежа.

Бедността в Екваториална Гвинея продължава да е повсеместна. Това стана изключително явно, когато предходната година поредност гърмежи в казарми съпоставиха със земята част от крайбрежния град Бата, отнемайки живота на към 100 души, а случилото се накара някогашната колониална владетелка Испания да изпрати филантропична помощ.

Управлението на 80-годишния Обианг е белязано от изтезания на политически съперници, изборни операции и корупция, настояват правозащитни организации и непознати сили. Обианг отхвърля обвиняванията.

По време на неговото ръководство западноафриканската страна стана все по-затворена и разчита на природния газ и нефта за към три четвърти държавните доходи. Парите пълнят джобовете на хората от обкръжението на президента, до момента в който болшинството от народа живее в беднотия, настояват правозащитни организации.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР