Най-дългата мултижанрова арт програма у нас на единствената мобилна платформа

...
Най-дългата мултижанрова арт програма у нас на единствената мобилна платформа
Коментари Харесай

Изкуство от контейнера показват в три града

Най-дългата мултижанрова арт стратегия у нас на единствената мобилна платформа за модерно изкуство в България - Fluca, стартира през днешния ден, 16 май, в Пловдив. Ще продължи шест месеца и ще покаже над 50 събития, като с изключение на в града на тепетата ще гостува в София и Виена.

Fluca е транспортен резервоар, трансфорат в сцена за модерно изкуство от България, Австрия и целия свят. Сребристата кутия за четвърта поредна година показва изложения и прожекции, архитектура и дизайн, музика и пърформанси, някои от които основани особено за сцената на Fluca.

Сезон 2019 е самобитна кулминационна точка в историята на Австрийския културен павилион и главен акцент в границите на Пловдив - Европейска столица на културата. Контейнерът още веднъж ще бъде позициониран на ул. " Отец Паисий " в града, а шеф на Fluca и тази година е Борис Костадинов, български изкуствовед и куратор с интернационална процедура, който живее и работи във Виена и Берлин.

Артистичната стратегия ще бъде открита публично със независима галерия на австрийския актьор Оливие Хьолцл, прочут като Livil (livil.at). Творецът ще показа своята работа в ромския квартал " Столипиново ", а ден след откриването на изложбата ще селектира и пуска музика за публиката на Австрийския културен павилион.

Българският павилион ще бъде показан на 29 май на Биеналето във Венеция от неговата кураторка Вера Млечевска. Експертката ще приказва за своя план, включващ творби на артистите Рада Букова и Лазар Лютаков. Няколко дни преди този момент (24 май) ценители ще видят и комикса " Пловдив Fantasy справочник ".

Освен артистични планове през май, само че и до края на сезон 2019 ще има и разнообразна празненство стратегия. През юни българският актьор Антон Стоянов, основан в Берлин, ще сътвори на сцената на Fluca апаратура, въодушевена от най-новото берлинско арт списание. Той ще показа творбата персонално със съпътстващ пърформанс. Също през юни на публиката ще бъде показана и видеопрограма на Бианка Педрина и Василена Ганковска от Виена. Акценти през юли ще бъдат специфичен музикален пърформанс на виенския саунд актьор Лена Ка и среща на самостоятелните арт начинания в Пловдив.

Съвместно с отдел " Култура " на държавното управление на австрийската провинция Стирия ще се реализира и двумесечна резиденция, която през септември и октомври ще докара в Пловдив младата фотографка Анаис Хорн, с цел да направи отворена презентация.

По време на целия сезон особено за публиката на Австрийския културен павилион ще бъдат проведени и събития с присъединяване на известни диджеи от пловдивската и софийската празненство сцена.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР