Най-често прелитаме през прохода Предела в нетърпение, тъй като табелата

...
Най-често прелитаме през прохода Предела в нетърпение, тъй като табелата
Коментари Харесай

10 идеи за приключения из Предела и Разложкото поле

Най-често прелитаме през прохода Предела в неспокойствие, защото табелата му изрично дава обещание, че Банско е към този момент единствено на десетина минути. Въпреки че в границите на 20 години пътуването до Банско последователно се съкрати съвсем с час, въпреки всичко пътят до такава степен си остава леко напрягащ, като се почне още с излизането от София през Княжево, а и през безкрайните светофари на „ Тодор Александров “, както и нескончаемите поправки и тапите при започване на почивните дни. Така че, добрали се един път до Предела, препускаме през него като през директен кулоар, настъпили газта за последно, пресъздавайки крайната цел – разпределяне със салата и ракия или пък чаша вино. В този миг и през разум не ни минава да поспрем тук даже и за момент, а истината е, че местността има доста какво да предложи, което заслужава престой, надалеч по-дълъг от един автостоп.

Всъщност Предела се назовава седловината с 1000-1200 м надморска височина, която отделя Пирин от Рила, само че и свързва селищата от Разложкото поле (Разлог, Банско, Баня, Бачево, Годлево, Добринище, Белица, Добърско) с тези от поречието на река Струма (Симитли, Благоевград, Кресна). Оттук потеглят голям брой пътеки и туристически направления както за Пирин, по този начин и за Рила планина. Пътеката за хижа „ Яворов “ се взима за към 5-6 ч., в случай че решите да извървите целия маршрут пешком, въпреки че огромна част от пътя може да се вземе и с кола, в случай че задачата ви е по-щадяща разходка, а пътят до хижа „ Добърско “ в Югозападна Рила е 30 км.

BlueValley Chalet , къщата със синия покрив

В Предела има значително места за пребиваване, само че нашият персонален любимец е ваканционната къща, която на разстояние 13 минути с кола до началната станция на лифта е и съвършена изходна база за ски зоната в Банско, без да се постанова да си причинявате лудницата в града. Къщата се състои от 3 обособени жилището, които могат да бъдат наети поотделно или дружно, с цел да приютят огромна компания до 15 индивида, като им обезпечат и цялостна самостоятелност и усамотение – това макар видимо голямата леглова база в региона е като цяло необичайност в този завършек на България. Големият апартамент, който притежателите употребяват за собствен ваканционен дом, когато е свободен, е с две спални и пространно на ден пространство, където може да се събира на вечеря цялата група. Разполага с огромна и комфортна кухня с всички нужни принадлежности за готвене, защото домашно приготвената храна е на респект в фамилията. По-малките жилища събират надлежно 5 и 3 души (студиото), като също разполагат с добре оборудвани кокетни кухнички.

Всъщност това определение важи освен за кухните, а и за целия интериор на къщата. За разлика от множеството ваканционни жилища, които се отдават чартърен, обзавеждането тук не се свежда единствено до мебели, а на всички места ще откриете симпатични украшения и красиви елементи. Собствениците имат дългогодишна и трайна връзка с Франция и това проличава освен по картините по стените и френската литература, а и от цялостния амбианс и обособените детайли, които напълно органично се преплитат с тези на обичайна българска планинска къща.

Но не по-малко очарователно е външното пространство на къщата – голям открит двор (2 декара), който за разлика от множеството български парцели не е наобиколен с никаква ограда или дувар. А това основава чувство за безконечен шир, защото дворът прелива в пейзажа на отсрещните планини, чиито цветове се менят на всеки час. Така можете да прекарате цялостен следобяд, излегнали се на шезлонга на 1100 м надморска височина, потънали в книга или в някоя приятна публикация в Интернет, надигайки понякога взор, с цел да отбележите новото разположение на облаците и слънцето по отношение на планините.

Деца и татковци ги чака футбол на дребни малки врати в задната част на двора. А след мача на по бира мъжете могат да се захванат още от късния следобяд с подготовката на барбекюто в лятната кухня, което да прелее в безкрайна вечеря и смях до измежду нощ навън или, както споделят французите, ал фреско. Ако пък захладнее от планината, вътре на топло може да се стоплите на партия Диксит или Скрабъл или пък с безконечния белот.



„ Шипоко “, улови обяда си самичък

Само на 300 метра от къщата се намира таверната и рибарник „ Шипоко ”, където децата могат сами да си уловят обяда под формата на прясна пъстърва, до момента в който родителите стартират с вкусна рибена супа. Менюто като цяло е типично, без особени изненади, само че пък пържените картофи са извънредно вкусни, а лютите чушки са, както се споделя, тъкмо. Ако ви мързи да готвите, изключително за огромна компания, ресторантът има особено създадено меню а ла карт за Шалето, от което с предварителна поръчка да си поръчате за къщата да вземем за пример тава мусака или пълнени чушки дружно с тенджера пилешка чорба или шкембе с купа шопска салата.

Ски писта Кулиното, добре защитаваната загадка на Предела

Предела има и лична ски писта, Кулиното. С дължина 1500 м и с цена на дневна карта 12 лева (твърди се, че е най-евтината писта в България) тя трансформира тази ски дестинация в същинска оферта за начинаещи скиори, само че и в отличен и спокоен вид за деца. Може да си наемете ски преподавател и до момента в който детето кара, да хапнете щедро вкусни кебапчета на цени, надалеч от тези в Банско, да не приказваме за Бъндеришка поляна. Лифтът работи от 9 до 16 ч., пистата разчита напълно на натурален сняг. Ще видите отбивката за Кулиното надясно от основния път, в случай че идвате от София.
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР