Най-често обсъжданата посока, щом българи заговорят за пътуване напоследък, е

...
Най-често обсъжданата посока, щом българи заговорят за пътуване напоследък, е
Коментари Харесай

В Занзибар не приемат долари отпреди 2007 година

Най-често обсъжданата посока, щом българи заговорят за пътешестване в последно време, е Занзибар. Относително самостоятелната островна част от Танзания е привлекателна с неналичието на условия за PCR тест и наличните си цени на място. С шестима сътрудници си бяхме наели къща за посетители в селцето Джамбиани против 12 $ на вечер на човек. Любопитното е, че сякаш бяхме дружно, а всяка от нас има друга визия за Занзибар. Помолих Петя Кръстева, изпълнителен шеф на начин на живот списания, първа да показа своя справочник за оцеляване на начинаещи в тамошните земи.


Името на Танзания се оказа комбиниране от Тан, Танганика – частта от страната, която е на континента и Зан от Занзибар. А Петя Кръстева ни дава потребни препоръки за Земята на черните хора, както се превежда името на острова от арабски. Впрочем, Занзибар надалеч не е единствената страна, в която не одобряват доларови банкноти по-стари от 2007 година. Така е в много от разрастващите се страни. Причината е, че Саддам Хюсеин наводнявал пазара с достоверни на тип банкноти, с цел да подкопава стопанската система на Съединени американски щати.

Един ще помни вечно занзибарските залези, различен ще се влюби в безпределно живописните отливи на Индийския океан, трети ще желае още веднъж и още веднъж да се изгубва в кадаифа от пъстрите улички на Стоун таун. На Петя Кръстева, обаче са ѝ създали усещане усмивките на занзибарските дами, които се препитават, сушейки водорасли.

Снимки: Петя Кръстева и Магдалена Гигова
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР