Най-богатият 1% от хората ще контролира две трети от световното

...
Най-богатият 1% от хората ще контролира две трети от световното
Коментари Харесай

Най-богатият 1% ще контролира две трети от световните богатства до 2030 г.

Най-богатият 1% от хората ще управлява две трети от международното благосъстояние до 2030 година Това излиза наяве от отчет на Библиотеката на Камарата на общините на Обединеното кралство, представен от английския вестник Guardian.

Според данните продължаващото акумулиране на средства в ръцете на елитите ще провокира все по-нарастващо съмнение и яд през идното десетилетие, в случай че не бъдат подхванати ограничения за възобновяване на салдото.

Ако трендовете, следени от финансовата рецесия през 2008 година насам продължат, то най-богатият 1% ще управлява 64% от международното благосъстояние до 2030 година Дори и като се вземат поради резултатите от рецесията и измерването на активите в дълготраен проект, най-богатите още веднъж ще имат повече от половината средства в света. 

От 2008 година насам благосъстоянието на най-богатия 1% нараства приблизително с по 6% на година – по-бързо от 3-те % годишно за останалите 99% от популацията на света. Ако наклонността се резервира, най-заможните хора ще имат общо положение равно на 305 трлн. $. В момента притежанията им са в размер на към 140 трлн. $ – т.е. повече от двойно нарастване.

Според разбора концентрирането се дължи на неравенството в приходите, по-високите лихвени проценти върху спестявания при най-богатите и акумулирането на активи. То е разследване и от вложението на средства във компании, акции и други финансови активи с висока рентабилност.

Вестник Guardian цитира и английско изследване на организация Opinium, съгласно което гласоподавателите намират огромен проблем във въздействието, упражнявано от най-богатите. На въпрос кой ще има най-вече власт през 2030 година болшинството от участници (34%) са показали свръхбогатите, а 28% са отбелязали, че това ще са националните държавни управления. Признак за намаляващите равнища на доверие е и фактът, че допитаните са декларирали, че изпитват боязън от следствията от неравенството в приходите, които могат да бъдат възходяща корупция (41%) или непозволено въздействие на най-богатите върху политиките на държавните управления (43%).

Проучването е по поръчка на Лиам Бърн, някогашни английски министър от Лейбъристката партия, като вярата е, че по този метод ще бъде оказан напън за предприемането на дейности в световен мащаб по време на идната среща на страните от Г20 в Буенос Айрес през ноември.

„ Ако не предприемем дейности за пренаписване на разпоредбите, по които нашите стопански системи работят, то тогава се обричаме на бъдеще с непрекъснато неравноправие “, съобщи той. /investor.bg
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР