Най-близките съседи на Украйна търпят големи финансови загуби от 14-месечната

...
Най-близките съседи на Украйна търпят големи финансови загуби от 14-месечната
Коментари Харесай

Блумбър: Войната коства рекордни заеми на Източноевропейските държави

Най-близките съседи на Украйна търпят огромни финансови загуби от 14-месечната война, оповестява Блумбърг.

Предоставят се енергийни дотации, построяват се армии, а украинските бежанци получават заслон, обучение и храна.

За да платят тези сметки, източноевропейските държавни управления употребяват интернационалните дългови пазари както в никакъв случай до момента.

По данни на Блумбърг тази година те към този момент са взели близо 32 милиарда $, което е три пъти повече от същия интервал на предходната година. За първи път от десетина години три източноевропейски страни - Полша (9 милиарда долара), Румъния (6 милиарда долара) и Унгария (5 милиарда долара) - са измежду най-големите кредитополучатели.

Моментът не е доста подобаващ. Вземането на заеми на пазарите на облигации - даже за държавни управления с висок рейтинг като тези в Източна Европа - стана доста по-скъпо, откакто централните банки по света бързо покачиха лихвените проценти през миналата година. Полша, да вземем за пример, заплаща 5,5% годишна рента по нова 30-годишна облигация. През 2021 година същата облигация щеше да се осъществя за по-малко от 4%.

Тази растяща лихвена ставка единствено ще способства за ненадейно набъбващите бюджетни дефицити в района и ще окаже по-голям напън върху финансовите институции. Нещо повече, в случай че нашествието на Русия в Украйна се проточи или задълбочи и в района се наложи да се вършат още по-големи разноски, финансирани с дълг, задграничните вложители може да не са толкоз склонни да гълтам спомагателните дългови бумаги, които заливат пазара.

Има признаци, че вложителите към този момент са малко резервирани. Доларовите облигации на Полша в този момент се търгуват с равнища на рентабилност, близки до тези на страни, които от дълго време се считат за по-рискови: Филипините, Индонезия и Уругвай.

Сергей Дергачев, началник на отдела за корпоративен дълг на нововъзникващите пазари в Union Investment Privatfonds GmbH във Франкфурт, споделя, че до момента не е забелязал спомагателни разноски, които вложителите да са начислили върху облигациите на района. Но той споделя, че " обстановката доста зависи " от мъчно предвидими неща, като да вземем за пример развиването на обстановката в Украйна, което значи, че утежняването на изискванията за финансиране " за жалост не може да бъде отхвърлено ".

Надуване на недостига

Според оценките на анализаторите бюджетният недостиг в Източна Европа ще нарасне до 4,3 % от брутния вътрешен артикул на района през тази година, спрямо 1,3 % през 2021 година

" Войната удря бюджетните дефицити и от двете страни ", сподели Даниел Ууд, управител на портфолиа с закрепен приход в William Blair International. " Тя намалява растежа, което понижава събираемостта на приходите за държавното управление, а от страна на разноските се наложи държавните управления да оказват помощ на хората, които са били мощно наранени от разноските за живот. "

Насочването към задграничните дългови пазари идва в миг, когато инфлацията опустошава източноевропейските стопански системи. Тя също е частично провокирана от войната, която прекъсна множеството съветски енергийни потоци към района. В някои страни инфлацията доближи към 20% - равнища, невиждани от десетилетия - и на собствен ред докара до още по-голямо повишаване на локалните лихвени проценти, в сравнение с в Съединени американски щати и Западна Европа. В Полша, най-голямата стопанска система в района, лихвите по 10-годишните облигации към този момент са 6 %, което е четири пъти повече, в сравнение с единствено преди две години.

Но продажбата на задгранични облигации поражда главен риск, който не съществува на локалния пазар. Ако валутите в района стартират да се срутват по отношение на $, както се случва от време на време през годините, това ще усили разноските на тези държавни управления за погашение на дълга.

Потърсен за коментар по отношение на всеобщото издаване, Золтан Курали, началник на унгарската организация за ръководство на дълга, съобщи, че " лимитирано равнище " на дълга в задгранична валута е по-евтино от заем във маджарски форинти. Освен това то спомага за диверсификацията на инвеститорската база, защото " човек не би могъл да набере цялото това финансиране на един-единствен пазар ".

Полша разполага с благоприятни условия в границите на финансовия си проект да взема заеми в чужбина и с принадлежности за понижаване на разноските, в случай че е належащо, заяви Министерството на финансите във Варшава. В по-дългосрочен проект полската валута злота би трябвало да нарастне, като се имат поради икономическите основи на страната, което ще помогне за понижаване на дълговото задължение, добави министерството.

Елемент на рефинансиране

Продажбите на държавни доларови и еврооблигации на разрастващите се пазари са намалели до 104 милиарда $ през предходната година, което е най-ниският индикатор от 2013 година насам, сочат данните. От тазгодишните 32 милиарда $, издадени от Източна Европа, единствено към 14 милиарда $ са нужни за рефинансиране.

Според Жолт Пап, старши капиталов управител в JPMorgan Asset Management, внезапното нарастване на продажбите включва " детайл на рефинансиране ", защото пазарът се отвори след тежката 2022 година " Ставаше дума доста повече за това по кое време е подобаващият миг ", сподели той. " Те не бяха на пазара от известно време, тъй че знаеха, че могат да емитират при доста удобни условия ".

Ранният ентусиазъм за продажба на задгранични облигации през тази година алармира, че продажбите би трябвало да се забавят през останалата част от годината, и работи като кратковременен " механически попътен вятър " за доларовите облигации в района, обявиха анализатори на ING Groep NV, измежду които Франтишек Таборски.

ING предвижда, че Унгария е в " комфортна " позиция, в която може, само че не е належащо да употребява още веднъж задграничните пазари през 2023 година, до момента в който Полша изпреварва графика. Румъния евентуално ще се нуждае от нова продажба на външен дълг през тази година, съобщи ING предходната седмица.

Кати Хепуърт, началник на отдела за дългов пазар на разрастващите се страни в PGIM Fixed Income, съобщи, че " изборно " утвърждава облигациите на района. Тъй като тези държавни управления са продали огромна част от облигациите тази година на американския пазар, вместо на пазара на евро, както нормално вършат, има мощно търсене от страна на вложителите от разрастващите се пазари, които съпоставят възвръщаемостта си с деноминирани в долари облигационни показатели, сподели тя.

Държавният дълг от Източна Европа се показа по-добре от аналогичните облигации, отпред с възвръщаемост от 8,1% за Сърбия през 2023 година, 5,6% за Румъния, 4,1% за Унгария и 2,4% за Полша. Средната възвръщаемост на дълга на разрастващите се страни е 1,4%, съгласно показателите на доларовите облигации на Блумбърг.

Влияние на пазара на облигации

Скокът на международните лихвени проценти обаче към този момент оказва напън върху държавните управления в Унгария и Полша. Привлечени от опцията за приемане на милиарди евро от фондовете на Европейския съюз, двете страни ненадейно се съгласиха през декември, след години на непреклонност, да се оправят с опасенията по отношение на стабилността на своите демокрации. Преговорите към момента не са напреднали задоволително, с цел да се освободят парите, което накара страните да се извърнат към пазара на облигации за парични средства.

Влошаването на положението на Полша се случва в година на избори, което може да докара до увеличение на разноските. Освен това държавното управление е обременено с възходящ извънбюджетен държавен дълг, който съгласно личните му прогнози ще доближи 638 милиарда злоти (152 милиарда долара) през 2026 година

" Фискалните сметки ще останат разширени и през тази година ", сподели Нафез Зук, анализатор на държавния дълг на разрастващите се пазари в Aviva Investors в Лондон. Регионът се оправя с последствията от войната посредством " субсидиране или прекачване на средства към семействата, като да вземем за пример енергийни и ценови тавани. Те имаха огромна фискална цена и към момента ще има недостиг на солидна валута за финансиране, защото достъпът до фондовете на Европейски Съюз е по-затруднен ". /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР