Навсякъде в Европа цените на електроенергията растат заради ситуацията с

...
Навсякъде в Европа цените на електроенергията растат заради ситуацията с
Коментари Харесай

Съвети как да пестим от ток в жегите

Навсякъде в Европа цените на електрическата енергия порастват поради обстановката с войната в Украйна и несигурните доставки на газ. А на фона на горещото лято това става още по-важна тематика. Затова е добре да си напомним още някои практики за икономисване на ток и пари в топлото време. Някои от тях може да наподобяват изцяло разумни, като това да затваряш вратата при пуснат климатик, само че някак сме ги позабравили.
Прочетете още
Климатикът да е на по-висока температура

Освен че прекомерно ниската температура вътре при жестока горещина на открито е потрес за организма, тя е потрес и за портфейла.

За оптимални се считат към 23 градуса в пространствата, а колкото по-малка е разликата с външната температура, толкоз по-малък е разходът на ток. А в случай че излизате от къщата - или спрете климатика, или го настройте на по-висока температура - 25-26 градуса. Същото важи и за термостата, в случай че имате подобен. Градус по-студено може да се отрази с 5-8 на 100 по-висока сметка за ток.

Използвайте вентилатори

Те също са на ток, само че употребяват несравнимо по-малко сила. Тъй като вентилаторите просто раздвижват въздуха, без да го охлаждат, в сериозна горещина може да са незадоволителни, само че в случай че се употребява вентилатор в композиция с климатик на по-висока температура, резултатът върху сметката е добър, а в помещението е прелестно.

Естествено, в случай че няма никой в къщата, вентилаторите са безполезни, тъй че наложително би трябвало да се стопират - въпреки и по-малко, те въпреки всичко харчат ток и няма смисъл да се хвърлят пари напразно.

Пускайте щори и пердета

През деня най-зле е в пространства или жилища със стени с южно и западно ревю, тъй че за тях плътните щори или пердета за извънредно значими, в противоположен случай вътре става нетърпимо. Те не трябва да се подвигат, до момента в който има слънце в прозорците.

Забравете фурната

Тя нагрява грубо, може да увеличи температурата в кухнята с до 10 градуса, и с цел да изравни, климатикът ще работи по-усилено. В горещо време е по-добре да се употребява микровълнова печка за претопляне на храна или мултикукър, които нагряват надалеч по-малко кухнята. Микровълновите печки употребяват към една трета от силата, нужна на печката.

Естествено, най-добре е да се употребява скара или барбекю извън, тъй че кухнята да си остане хладна и чиста.

Сушилнята е изцяло ненужна

Пералните, сушилните и съдомиялните са източник на много топлота. Това може да се поправя с стартирането на стратегии за студена вода, а също и с дейно прилагане - единствено за цялостни пералня или съдомиялна. А сушилнята може напълно да се пропусне - на открито е задоволително топло, с цел да изсуши слънцето облеклата гратис и съвсем толкоз бързо.

Ако водата в дома се нагрява на бойлер, в този момент е моментът и за малко по-хладни душове и надлежно - по-малък разход на сила за стоплянето й. За да е най-ефективно пестенето, бойлерът би трябвало да е на топла, а не гореща вода - под 50 градуса. Всички уреди, които употребяват ток - от компютъра до тостера, създават топлота. Дори и да не работят, включени в контакта те генерират малко топлота, тъй че е най-добре да се напълно отвън мрежата, когато не се употребяват.

Наглеждайте хладилника

Размразявайте го, в случай че се е натрупал лед във фризера, който му пречи да работи оптимално. А най-ефективен е хладилникът, когато е цялостен на ¾. Ако е прекомерно претъпкан, той работи по-усилено, с цел да охлажда цялото си наличие. Ако е празен, в него по-лесно навлиза топъл въздух при отваряне на вратата.

Ако няма с какво да го напълните, може да сложите вътре бутилки с вода - по този начин ще имате и с какво да се разхлаждате в жегата.

Изолация

Добре изолираният дом оказва помощ за сметките освен през зимата, само че и през лятото - като не пропуща както студения, по този начин и топлия въздух. Запечатване на най-проблемите места като остаряла дограма на прозорци и порти - със силикон или плат, може да свърши чудеса в най-топлите дни.

Хладни чаршафи

Няма нищо по-ужасно от гореща и безсънна нощ, по тази причина е добре да помислите за чаршафите и да инвестирате в постелъчно долни дрехи от естествени материи като памук или лен. През нощта може да ги мокрите или пък преди лягане да ги държите известно време опаковани в плик във фризера.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР