Навръх националния празник на България 3 март от Русия дойде

...
Навръх националния празник на България 3 март от Русия дойде
Коментари Харесай

Ще връщат ли пари на хората заради намаляването на цената на природния газ?

 Навръх националния празник на България 3 март от Русия пристигна приятната вест за намаляването на цената на природния газ с 40% със задна дата от август 2019 година Всички консуматори си задават въпроса по какъв начин това поевтиняване ще се отрази на крайния консуматор. Репортер на Plovdiv24.bg беседва по тематиката с инж. Ясен Христозов - шеф на пловдивския офис на " Ситигаз ". 

Проблемът при редуцирането на цените произтича оттова, че по закон и по разпоредба цената на природния газ се дефинира прогнозируемо за три месеца напред. Сега КЕВР би трябвало да излезе с решение, с което цената да бъде избрана със задна дата.

В изявлението инж. Христозов изяснява, че цената за крайния консуматор е формирана от няколко съставния елемент - на продукта природен газ, на потенциал на мрежата, за превозване на националната мрежа, за систематизиране и за доставяне. Намалението от 40% касае единствено единия компотент - продукта газ.

След като излезе цената на продукта за всеки месец, към газоразпределителните сдружения ще се образуват цени, по които доставят до крайния консуматор. Чак тогава доставчиците могат да кажат за кой месец с какъв брой ще бъде понижението. Най-вероятно напътствията на ДКЕВР ще бъдат в посока приспадане от бъдещи интервали, счита Христозов. Като образец той уточни:

" Ако решението излезе на 1 април със задна дата, ще се направи план за всеки месец на всеки клиент какво би трябвало да му се сторнира и може би до привършване на количествата, които се сторнират, няма да заплаща. "

Неяснотите към момента са доста, защото все още не се знае дали няма да се заплаща цената на продукта газ, тъй като другите съставки като систематизиране, доставяне и превоз остават непроменени. 

Новината за понижението на цената на природния газ е и изненадваща, и удовлетворяваща като %, само че нито държавните органи, нито газовите компании са били готови за размера, разяснява инж. Христозов. Към момента не са правени калкулации за понижаването на стойностите за потребителите, защото не е ясно продукта през тези месеци обратно с какъв брой би се понижил. 

По всяка възможност от 1 април, когато стартира идващият регулаторен интервал, понижението на продукта газ може би ще бъде с до 40%, което ще докара до поевтиняване до 20% на крайната цена за битовия клиент, разяснява шефът на " Ситигаз " Пловдив. 

Средната годишна консумация за района на Пловдив е сред 800 и 1000 кубика, което е към 10 мегавата. Хипотетично, в случай че понижението остане на сегашните равнища, сметките за газ биха паднали със 170-180 лева в годишен проект, уточни инж. Христозов. 

След поевтиняването на природния газ се чака активизиране на желанието на потребителите да изискат газифициране. По построената досега към 180 км газоразпределенителна мрежа " Ситигаз " Пловдив има опция да зарежда към 2500-3000 семейства. 

Цялото изявление с инж. Ясен Христозов гледайте в прикаченото видео!

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР