Наводненията в Либия разселиха повече от 43 000 души, казва миграционният орган на ООН

...
Наводненията в Либия, които убиха хиляди в град Дерна, също
Коментари Харесай

Наводненията в Либия, които убиха хиляди в град Дерна, също накараха повече от 43 000 души да бъдат разселени, съобщи Международната организация по миграция в четвъртък.

Внезапно наводнение с размерите на цунами проби два остарели речни язовира нагоре по течението от крайбрежния град, след като средиземноморската буря Даниел връхлетя района на 10 септември.

Той унищожи цели квартали, помитайки безброй хиляди хора в морето.< p>Официалният брой на загиналите възлиза на повече от 3300 – но се очаква окончателният брой да бъде много по-висок, като международните хуманитарни групи дават оценки за до 10 000 души в неизвестност.

„Около 43 059 души са били разселени от наводненията в североизточна Либия", каза МОМ, добавяйки, че според съобщенията "липса на водоснабдяване кара много разселени хора от Дерна" към други райони.

"Спешните нужди включват храна, питейна вода и психично здраве и психосоциална подкрепа", се казва междувременно мобилните и интернет услуги бяха възстановени след двудневно прекъсване, след протести в понеделник, при които гневни жители обвиниха властите за високия брой на смъртните случаи.

Властите обвиниха прекъсването на комуникациите на „спукване в оптично влакно“ връзка с Дерна, но някои интернет потребители и анализатори обвиниха, че е имало умишлено „затъмнение“.

Базираният в Триполи премиер Абдулхамид Дбейба обяви, че комуникациите са възстановени на изток, в публикация на X, преди Twitter, в четвъртък.

Белязаната от война Либия остава разделена между подкрепяното от ООН и номинално временно правителство на Дбейба на запад и друго в засегнатия от бедствието изток, подкрепяно от силния военен Халифа Хафтар.

Синовете на Хафтар се надигат в източната част на Либия, носейки „корупция, смърт, унищожение"

Заподозрените са „идентифицирани“

Язовирите, които бяха затрупани от поройните дъждове на 10 септември, бяха с пукнатини до момента още през 90-те години на миналия век, каза висшият прокурор на Либия, докато местните жители обвиняваха властите в небрежност.

Голяма част от либийската инфраструктура се е разпаднала в хаоса, след като през 2011 г. подкрепено от НАТО въстание свали и уби диктатора Моамер Кадафи.

Хафтар силите превзеха Дерна през 2018 г., тогава крепост на радикални ислямисти и с репутацията на протестна крепост от дните на Кадафи.

Демонстрантите се бяха събрали в понеделник пред голямата джамия на Дерна и скандираха лозунги срещу парламента в източна Либия и неговия лидер Агила Салех.

В телевизионно интервю в сряда вечерта главният прокурор на Либия Ал-Седик ал-Сур обеща "бързи резултати" в разследването на причината за трагедията.

Той добави, че заподозрените в корупция или небрежност " вече са идентифицирани", без да ги назовава.

Оцелелите в Дерна междувременно са изправени пред нови заплахи.

Организацията на обединените нации предупреди тази седмица, че огнищата на болести могат да доведат до „втора опустошителна криза" в засегнатите от наводненията райони.< p>Местни служители, хуманитарни агенции и Световната здравна организация "са загрижени за риска от избухване на болести, особено от замърсена вода и липса на канализация", каза ООН.

Центърът за контрол на болестите в Либия предупреди, че водоснабдяването в зоната на бедствието е замърсена и призова жителите да не я използват.

(AFP)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР