Наводнението е природно бедствие, при което временно се залива земна

...
Наводнението е природно бедствие, при което временно се залива земна
Коментари Харесай

Полицията във Варна с полезни съвети за реакция при наводнение


Наводнението е естествено злополучие, при което краткотрайно се залива земна околност или територия с голямо количество вода, в резултат на повишението на равнището на водните басейни и речните корита. Причините за повишението на равнището на тези водни басейни могат да бъдат разнообразни - интензивни  превалявания или снеготопене, разкъсване на язовирна стена, разрушение на насипи, високи талази или човешка активност.  

Наводненията могат да нанесат обилни вреди в обитаеми места,  на здания, коли, мостове, пътища и транспортна инфраструктура. При наводнения може да бъде застрашени, вашия живот или имуществото Ви. При заплаха от наводняване ще бъдете известени, посредством построените системи за ранно предизвестие и обявяване, други избрани сигнали за обитаемото място или средствата за всеобщо осведомление. 

Следете известията по радиото, малкия екран, локални радиовъзли и изпълнявайте съответните инструкции, съгласно основаната обстановка. Спазвайте напътствията и реда открит от органите на изпълнителната и локална власт и избавителните екипи. 

Какво би трябвало да знаем авансово:

Осведомете се за риска от наводнения за обитаемото място, в което живеете или работите. Потърсете информация от общината или кметството  за регионите, които е допустимо да бъдат залети. Информирайте се за най-близкото безвредно място,  най-късия и безвреден маршрут, по които би трябвало да се изтеглите.

Ако вашето жилище, селскостопанска постройка или различен парцел се намират в непосредствена непосредственост до река и попадат в заливната й зона, следете прогнозата за времето или равнището и, изключително в интервали на значителни превалявания или интензивно снеготопене.

Предварително планирайте дейности на фамилията Ви при наводняване. Уточнете  място за среща на членовете на фамилията Ви, при родственици или другари отвън региона на наводнението и уточнете метода за връзка по сред си.

Проиграйте евакуацията със фамилията от домът Ви и с сътрудниците от работното си място. Участвайте в проведените тренировки в обитаемото място или по месторабота.

Поддържайте постоянно зареден мобилния си телефон.

Подгответе си авансово и поддържайте " раница за бедствия " с най-важните за оцеляване материали и средства,  сложена на комфортно, познато на фамилията място.

Как да действаме при действителна заплаха от наводняване:

При пораждане на заплаха за /или наводняване,  неотложно позвънете на тел. 112.

Съобщете: вашето име; отчетливо и ясно кажете какъв е казусът (наводнение, залети площи и др.), има ли потърпевши или застрашени хора. Посочете адреса (град, обитаемо място, квартал, улица, №, близка пряка) и не затваряйте телефона преди оператора. 

При липса на телефон, предупредете в общината или в кметството на най-близкото обитаемо място и на намиращи се наоколо хора.    Уведомете вашите близки, съседи и сътрудници за заплахата.

Когато се намирате в дома си:

Изключете газта и електричеството.

Поставете на допустимо най-високото място, всички по-ценни предмети, движимости, хербициди и химикали.

Вземете " Чантата за оцеляване ".

Задължително вземате персоналните си документи, скъпи движимости, пари (кредитни, дебитни карти), нотариални актове, застрахователни полици и други документи за благосъстоятелност.

Напуснете по най-бързия метод дома си.

При неспособност за овакантяване на постройката, се преместете на най-горните етажи или покрива. За ситуацията си съобщете на тел. 112 или известете околните си за своето местоположение. При идване на избавителните екипи  поддържайте връзка с тях.

При неспособност за изтегляне на животните, отворете вратите на пространствата, където са затворени.

Когато сте на открито:

Ако се намирате покрай корито на пълноводна река или в дере, неотложно се отдалечете и се придвижете към най-близкото нагорнище.

Не заставайте под/над  мостове, подлези, надлези и други обекти, от които високата вода може да ви отнесе.

Не правете опити за секване на разливи и потоци, преминете единствено в случай че сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата или от коленете ви. Пресичайте единствено при спокойна вода.

Не пресичайте бързо течащи и залети площи без да сте подсигурени с помощно въже за прекосяване и осигурително въже за тялото.    Не пийте вода от наводнени водоизточници.

Когато сте в автомобил:

При пътешестване с МПС е целесъобразно да спрете на вероятното най-високото и безвредно място и изчакате спадането на равнището на водата.    

Не спирайте на/под мостове и надлези, в подлези и други евентуално рискови от заливане с вода обекти и уреди.

Не преминавайте през бързо течащи и залети площи в случай че не сте сигурни, че водата е по-ниска от осите на колата Ви.

За да ограничим риска от наводнения:

В незащитените заливни зони на реките не устройвайте жилищни и селскостопански здания и други постройки.

Не изхвърляйте строителни и битови боклуци в коритата на реките, това понижава проводимостта на речното корито. 

Не разрушавайте/непробиваите дигите на реките за водовземане за напояване или друга активност.

Ако живеете покрай река и забележите, че коритото и пространствата под мостовете не са почистени от боклуци, строителни материали, дървета и други, в случай че има постройки в заливните зони, сигнализирайте в общината, кметството или в регионалната администрация.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР