Навлизането на изкуствения интелект без съмнение ще промени някои сектори

...
Навлизането на изкуствения интелект без съмнение ще промени някои сектори
Коментари Харесай

Светът оценява с най-високи заплати лекари, инженери и анализатори

Навлизането на изкуствения разсъдък без подозрение ще промени някои браншове до основи, евентуално даже ще изчезнат специалности, само че в това време ще сътвори голям брой други. И няма нищо учудващо, тъй като нормално това се случва при всяка софтуерна гражданска война. Но има към този момент редица изследвания, които демонстрират кои са предстоящите търсени отсега нататък специалности.

Сред тях са инженер по машинно образование. Според LinkedIn наемането на такива експерти се е нараснало с над 30% за последните две години. Все повече компании се интересуват от машинното образование като метод да защитят бизнеса си от бъдещи спирания, по тази причина търсенето на инженери пораства.

Търсени ще са и анализатори на база данни и логаритми. Нуждата от такива специалисти, които да вземат решение комплицирани проблеми, се усеща все по-осезаемо. Според Business Insider работните места в тази област ще продължат да бъдат настоящи най-малко до 2030 година, предлагайки възнаграждение и кариера с вероятност.

Изследователи на AI също имат бъдеще. Това са хора, които се занимават с създаването на нови модели, логаритми и техники за изкуствен интелект. Тяхната задача е да подобрят продуктивността на съществуващи модели или да основат напълно нови приложения.

Инженер по роботика е друга специалност с вероятност. Тук се изисква планиране, създаване и поддържане на програмен продукт, който управлява роботизирани системи. Работата изисква знания по математика, умения за решение на проблеми и взимане на решения.

Добра реализация се чака и за инженери по компютърно зрение. Те се занимават с образни данни. Работата им е да усъвършенстват изображения, да модерират наличие и да създават принадлежности за различаване на лица.

И инженери по обработка на натурален език попадат в класацията на търсените специалности. Те създават логаритми и модели, които разрешават на машините да схващат и интерпретират човешкия език. Работят върху приложения като чатботове, езиков превод и различаване на тирада.
Продуктовите мениджъри на изкуствен интелект се чака да имат значима роля в това да се подсигурява, че продуктите, които ръководят, са етични, виновни и в сходство с регулаторните условия.

Подобна е ролята на експертите по нравственос на изкуствения разсъдък. Те са виновни за това системите за изкуствен интелект и машинно образование да са етични и съобразени с публичните полезности.

Според разнообразни източници годишните заплати за въпросните специалности сега се движат сред 79 000 и 189 000 $. А това, че за множеството хора даже тези специалности не значат нищо, не е плашещо. Когато Бил Гейтс основава своята компания, никой не е знаел какво е това програмен продукт, само че напълно скоро на тази база се появяват хиляди други компании, които трансформират света единствено в границите на няколко години, а основателите им стават милиардери.

За страдание, България не съумя да се възползва в задоволителна степен от компютърната гражданска война от 80-те и 90-те години. Но няма причина да се пропуща шансът около революцията на изкуствения разсъдък. Тя освен ще даде нови благоприятни условия за работа на хиляди млади българи, само че световният свят, в който живеем, дава опция някой деятелен българин да бъде идващият Бил Гейтс.

Поради това е значимо младежите в България, които се приготвят да продължат образованието си и избират с какво желаят да се занимават в бъдеще, да имат информация за търсените и високоплатени специалности.

Според изследване на Bussiness Insider сега измежду най-добре платените експерти в Съединени американски щати, Англия и Германия са финансови консултанти, анализатори на данни и опасности, инженери, разработчици на изкуствен интелект, корпоративни адвокати, търговски шефове. При тях годишните заплати се движат от 98 000 до 900 000 $.
Добре платени са и лекарите. Хирурзи, анестезиолози, зъболекари получават годишно сред 220 000 и 410 000 $. Психолозите съумяват да проработят към 300 хиляди $.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР