Навикът – втора природа, навикът – границите на зоната ни

...
Навикът – втора природа, навикът – границите на зоната ни
Коментари Харесай

Ден 3 - Постове и пости: Нашите навици не ни определят, само ни ограничават

Навикът – втора природа, навикът – границите на зоната ни на комфорт. Навикът, който ни обезличава и обезсмисля.

Никога не осъзнаваш какъв брой надълбоко си заседнал в рутината, до момента в който нещо или някой не те принудят да нарушиш даже за малко навика или да го погледнеш с нови очи. Да се откъснеш и да преминеш границата на зоната на комфорта – може да са постите, може да е уволняване, може да е тръгване на безценен човек, за малко или вечно.

“Промяната е константа, променливата е отношението ни към нея. Автори сме на живота си, когато я предизвикаме сами. ”

Ще позволиш ли смяната да се случи? Ще се отърсиш ли от навика да спазваш навика? От улеснение, от боязън, от конформизъм? Пресегни се и скъсай тънката нишка на вакуума, погледни на навика в профил – изследвай го, обмисли го, промени го – ние сме нашите дребни и огромни привички. Само в случай че искаш, единствено в случай че можеш.

Навикът е дребният обред сутринта – кафе, закуска, навикът е да сядаш отдясно, тъкмо зад вратата на рейса, навикът да правиш три крачки до асансьора. Навикът е да се развикаш, когато в действителност си печален, да нападнеш пръв, предусетил офанзивата, да не се извиниш, а да се затвориш в себе си.

Постите са време да погледнеш навика си и да го промениш – започни със закуската. Нека не е кафе, а чай. Нека не е обичания ти изгорял сандвич с кашкавал, а филия топъл домакински самун и мед с орехи. От там нататък е по-лесно.

Седни отляво и погледни на света от друга вероятност, до асансьора стигни с танцова стъпка. Сподели за възприятията си, извини се, направи комплимент. Просто е, и стартира просто - с една закуска. И пауза от кафето. Заменям с чайове.

Днес хапвах

За закуска: Домашен самун с три типа брашно - бяло, пълнозърнесто и ленено, заложен вечерта в домашна хлебопекарна да е топъл сутринта. На хляба намазах мед, омесен с орехи и лешници. За компания - зелен чай с ванилия.


*постите са добър интервал за опити. В случая - с пропорции и типове брашна.



За обяд - Салата с, цвекло, зелена ябълка и моркови. Дресинг от щедро магданоз, домакински ябълков оцет и зехтин, още от домашния самун.

За вечеря съм приготвила фасул по обичайната рецепта - по-гъст и без домати го харесваме вкъщи.

През целия ден до мен на компютъра: сушени плодове и чай
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР