Навършват се 70 години от първата копка, с която започва

...
Навършват се 70 години от първата копка, с която започва
Коментари Харесай

Първият Източномаришки рудник „Трояново-1“ отбелязва 70-годишен юбилей

Навършват се 70 години от първата копка, с която стартира построяването на рудник „ Трояново-1 “, който даде началото на колоса на българския открит въгледобив „ Мини Марица-изток “ ЕАД, оповестиха от сдружението.

На 3 март 1952 година Йордан Иванов и Кольо Петков, служащи от Държавно стопанско обединение „ Минстрой ”, под управлението на техническия началник Петко Николов, вършат символичната първа копка на рудник „ Трояново-1 ”. Строителството на рудника се извършва от Държавно стопанско обединение „ Минстрой ” - Трети строителен регион, с шеф Доньо Пехливанов. Поради липса на нужните фрагменти предприятието поема грижа и за образованието на служащите, които би трябвало да ръководят багерите. През 1954 година свидетелствата си получават първите източномаришки багеристи – Иван Мутов, Еньо Мутов, Ганчо Тенев, Михаил Янков, Илчо Христов, Диньо Кишнев и Иван Ангелов. Те вземат участие и в строителството на рудник „ Трояново-1 ”, и в употребата на находището по-късно.

Днес „ Мини Марица-изток “ е значим локален енергоизточник, осигуряващ въглища за 3258 MW базова мощ от източномаришките централи. То е еднолично акционерно със 100% държавно присъединяване /принципал „ Български енергиен холдинг “ ЕАД/ с концесия за рандеман на въглища, от находище „ Източномаришки въглищен басейн ” от 11 август 2005 година, за период от 35 години.

От началото на употреба до първи януари 2022 година в най-голямото българско сдружение за рандеман на въглища по открит прийом са добити 1.258 млн. тона въглища и са разкрити, превозени и насипани 4.904 млн. куб. м земна маса. Към първи януари 2022 година стопански ефикасните въглищни ресурси са 741 850 000 тона, които са задоволителни да задоволяват енергийните потребности на България до края на концесията на находището - 2040 година, а и по-късно. Делът на изземваните въглища възлиза на 89% от общия рандеман в страната и съставлява над 92% от балансовите ресурси на лигнитни въглища в страната.

Чрез преработката им се създава над 40% от електрическата енергия в страната с релативно най-ниска себестойност и висока конкурентоспособност. Осигуряването на непрестанен рандеман на въглища е значима държавна нужда, защото енергийната самостоятелност е в неразделна връзка със отбраната на националните ползи и стабилността на българската стопанска система.

На работната площадка работи най-големия роторен екскаватор RS 4000, който е в употреба от 18 август 2006 година.

Трите рудника в състава на „ Мини Марица-изток “ обезпечават ритмични и постоянни доставки на лигнитни въглища за оптимално натоварване на четирите топлоцентрали в комплекса „ Марица-изток “, които сега работят с общ товар от 3 042 МW.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР