Навършват се 171 години от рождението на Христо Ботев, един

...
Навършват се 171 години от рождението на Христо Ботев, един
Коментари Харесай

Отбелязваме 171 години от рождението на Христо Ботев

Навършват се 171 години от рождението на Христо Ботев, един от най-великите български поети и революционери.
Ботев е роден на 6 януари 1848 година в Калофер. Той живее единствено 28 години, само че остава в националната памет както с творчеството си, по този начин и с революционното си дело.
Роден е на 25 декември 1847 година (нов жанр - 6 януари 1848 г.) в Калофер в фамилията на даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. Първоначално (1854-1858) учи в Карлово, където е преподавател Ботьо Петков, по-късно се завръща в Калофер, продължава учението си под управлението на своя татко и през 1863 година приключва калоферското учебно заведение. Октомври същата година отпътува за Русия и се записва частен възпитаник във Втора Одеска гимназия, от която е изключен през 1865 година Известно време е преподавател в бесарабското село Задунаевка.
През 1867 година се завръща в Калофер, стартира да проповядва протест против чорбаджии и турци, след което дефинитивно напуща Калофер. По това време във вестник "Гайда ", редактиран от П. Р. Славейков, е оповестено първото стихотворение на Ботев - "Майце си ".
От октомври 1867 година живее в Румъния. Работи в Браила като словослагател при Димитър Паничков, където се печата в. "Дунавска зора ". През идващите години се мести от град на град, известно време живее дружно с Левски.
През 1872 година е задържан за тайна революционна активност и изпратен във Фокшанския затвор, само че освободен вследствие застъпничеството на Левски и Каравелов. Започва работа като печатар при Каравелов, а по-късно като помощник и съредактор на революционния орган. Започва дейната му активност като публицист и под негова редакция стартира да излиза новия орган на революционната партия - в. "Знаме ".
През 1875 година взаимно със Стефан Стамболов издава стихосбирката "Песни и стихотворения ". Априлското въстание го подтиква да сътвори чета, на която става челник. От Гюргево се качва с част от четата на кораба "Радецки " и на 17 май принуждават капитана да спре на българския бряг. На 20 май 1876 година е последният тежък пердах - по здрач след сражението патрон пронизва Ботев.

Във Враца врачани означиха рождението на поета-революционер като участваха на едноименния площад в града.
На церемонията участваха още Врачанският митрополит Григорий, регионалният шеф на област Враца Малина Николова, националният представител Красен Кръстев, шефът на Регионален исторически музей-Враца Георги Ганецовски, шефът на Регионална библиотека „ Христо Ботев “ Силвия Врачовска, общински съветници и кмета на града под Околчица.
По време на честването прозвучаха емблематични стихове на великия стихотворец, изпълнени от Филип Филипов. Факти за живота и делото на поета и бунтовник показа Християн Христов, възпитаник от СУ „ Христо Ботев “. Участие в събитието взе и Духов оркестър при НЧ „ Развитие “ – Враца. В края на церемонията в символ на респект бяха поднесени венци и цветя пред паметника на Христо Ботев, след което бе осъществено освещаване на бойното знаме на военно формирование 54990 от Врачанския митрополит Григорий
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР