Навършват се 114 години от рождението на българския художник Златю

...
Навършват се 114 години от рождението на българския художник Златю
Коментари Харесай

114 години от рождението на българския художник Златю Бояджиев

Навършват се 114 години от рождението на българския художник Златю Бояджиев. Това оповестиха от Галерия „ Златю Бояджиев " в Пловдив.

Художникът е роден на 22 октомври 1903 година в Брезово. Златю Бояджиев е член-кореспондент на Академията на изкуствата на Германска демократична република от 1975 година.

Образът на индивида заема централно място в творчеството му. Художникът обгръща двете крайни положения на човешката природа - страдалчество и тъга, религия и обич, идеализъм и всеотдайност.

В картините си Златю Бояджиев изобразява селския обичай и насладата от общуването с природата. Сред най-известните му произведения са „ Към кланицата ", „ Стълпотворение ", „ Нестинари ", „ Баба и внуче ", „ Овчари край село Брезово ", „ Зима в Пловдив ", „ Свинарка " и доста други.

През 1952 година в Пловдив е основана художествена изложба на негово име. От 1984 година в нея е ситуирана най-голямата сбирка от 72 картини на Златю Бояджиев, които показват двата присъщи интервала в неговото творчество. След тежък инсулт през 1951 година художникът стартира да рисува с лявата ръка.

Златю Бояджиев умира на 2 февруари 1976 година.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР