Навършват се 100 години от подписването на Ньойския мирен договор.

...
Навършват се 100 години от подписването на Ньойския мирен договор.
Коментари Харесай

Навършват се 100 години от подписването на Ньойския мирен договор

Навършват се 100 години от подписването на Ньойския кротичък контракт. Той е натрапен на България след провалянето ѝ в Първата международна война (1914 г.-1918 г.).

Подписан е на 27 ноември в парижкото предградие Ньой от министър-председателя Александър Стамболийски, а от страната на силите победителки - от ръководителите на техните делегации на Парижката мирна конференция (1919-1920 г.). Според него България е обременена с тежки репарационни отговорности, възлизащи на 2 250 000 златни франка, които следва да бъдат изплатени в период от 37 години след влизането му в действие с 2 % рента върху общата сума за първата и 5 % за идващите години.

Факелно шествие за 99-годишнината от Ньойския контракт провежда Вътрешна македонска революционна организация в Русе

Освен това България е задължена да съобщи на своите съседи (съюзници на съглашенските сили победителки) - Сръбско-хърватско-словенското кралство (от 1929 година Югославия), Румъния и Гърция, несъмнено число добитък, както и 250 000 т. въглища. Наред с това тя губи Западна Тракия, която в началото се дава за ръководство от самите западни съглашенски страни, които от своя страна през 1920 година я дават на Гърция. От България се лишава Южна Добруджа, която наново се включва в територията на Румъния, както и гр. Струмица и нейната местност, дружно с така наречен Западни околности (включващи земите на част от Царибродска, Босилеградска, Трънска и Кулска околия), които се дават на Югославия. По подобен метод страната ни е лишена от обилни територии, обитаеми с плътно българско население.

В Босилеград се е състояла възпоменателна вечер във връзка Деня на Западните околности

Пак по силата на Ньойския кротичък контракт на България е отнето правото да има своя наборна войска, като на нейно място й се позволява рекрутирането на платена армия в размер на 33 000 души бойци и офицери, с които да охранява границите си и да пази вътрешния ред. Като неделима част от контракта по искане на Гърция е приложена и така наречен спогодба за доброволна замяна на малцинствата сред двете прилежащи страни, която след това е употребена от атинските ръководещи среди за принудително прогонване на българското население от неговите родни огнища в Западна Тракия.

Ньойският кротичък контракт просъществува до началото на Втората международна война 1939-1945 година През този интервал България изплаща на съглашенските сили и техните балкански съдружници репарации в размер на 65 000 000 златни франка.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР