Науката за създаването на умни машини е изминала дълъг път

...
Науката за създаването на умни машини е изминала дълъг път
Коментари Харесай

Близо ли са роботите до завземане на света?

Науката за основаването на умни машини е минала дълъг път от 50-те години на 20 век, когато терминът " изкуствен интелект " е използван за пръв път, написа Vesti.bg. Роботите към този момент работят наедно с хората в хотели и заводи, а по пътищата се тестват коли, движещи се без водач. Търговията на фондовите тържища се прави благодарение на логаритми, а уеб страниците за извършване на покупки ви оферират артикули, като се ориентират от досегашните ви желания. Асошиейтед прес към този момент употребява програмен продукт за писане на някои типове публикации.

Въпреки другите изгоди от него изкуственият разсъдък има неприятна популярност, която частично се дължи на антиутопични филми, в които роботи завладяват света. За мнозина единствената информация за изкуствения разсъдък идва от сходни източници.

Би Би Си съпоставя действителния доскорошен прогрес на технологиите с мрачните кинопрогнози за международна доминация на роботите.

Всезнаещата машина

Може би най-известният компютър със личен разсъдък, който се обръща против хората, е Хал от " 2001: Космическа авантюра " на Артър Кларк и Стенли Кубрик. Работата на Хал е да управлява системите на галактическия транспортен съд " Дискавъри 1 ", както и да контактува с екипажа. Той обаче скоро стартира да следва собствен проект за деяние и се трансформира в изверг.

За момента най-близкото сходство на Хал е Уотсън - суперкомпютърът на Ай Би Ем, който схваща натурален език и може да прочете милиони документи за секунди. Той е създаден по този начин, че да може да дава отговор на въпроси от викторини и е печелил сходни надпревари против доста положителни американски играчи. За разлика от Хал Уотсън работи в естетика с хората в разнообразни сфери. Софтуерът му се употребява както за разработка на нововъведения в разнообразни промишлености, по този начин и за помощ при взимането на решения в лекуването на някои типове рак.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР